Connect with us
Od peteljki trešanja kuvajte čaj i pijte svaki dan: Evo šta će vam se dogoditi! (RECEPT) - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

10 puta jača od aspirina: Ovo voće sprečava starenje, bori se protiv upala i bola i čuva vaše srce i bubrege!(RECEPTI) – Ljekovito bilje

Trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline u organizmu i ublažavaju upale. Za to je odgovoran sastojak koji ovom voću daje tamnocrvenu – antocijanidin. Osim što ublažavaja upale, ovaj element imaj i kozmetičko dejstvo.

On jača vezivno tkivo i sprečava nastanak bora tako sto uništava štetne enzime koji utiču na kožu i čine je starijom i naboranom. Trešnja je prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak. Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i pankreasa i time podstiče varenje.

Trešnje stimulišu izbacivanje vode iz organizma i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju rad jetre i bubrege. Osim toga, antibakterijska dejstva trešanja sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i na taj način sprečavaju nastanak karijesa i problema sa desnima, kakav je paradentopatija.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Naučnici s instituta u Mičigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno dejstvo – mogu da olakšaju bolove uzrokovane artritisom i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja. Još jedno veoma bitno dejstvo trešanja je njihov uticaj u borbi protiv raka i bolesti srca.

Umesto aspirina

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. A posebno je važno navesti da, za razliku od aspirina, ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije. Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe smanjuju bolove u zglobovima koji se često javljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.

Trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo ne pivo ili alkoholna pića.

Recepti od trešanja za rešavanje medicinskih problema narodne medicine

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kada voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv kamena i peska u bubrezima: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte minut – dva, ostavite poklopljeno 5 minuta, procedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh