Connect with us
10 puta jače od vitamina C i E: Seme koje sprečava rak, infarkt, starenje ćelija i još niz oboljenja! - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

10 puta jače od vitamina C i E: Seme koje sprečava rak, infarkt, starenje ćelija i još niz oboljenja! – Ljekovito bilje

Seme grožđa nezamenjivo je u prevenciji neverovatnog broja bolesti. Zanemećete kada čujete koliko je zdravo!

Ekstrakt semena grožđa sadrži koncentrovane materije iz grožđa koje koje su neopisivo efikasne kada je u pitanju zaštita krvnih sudova, jačaje kapilarne mreže, sprečavaje oksidacije masti i nastanak infarkta. Pored toga, ekstrakt semena grožđa stabiliše venske krvne sudove i smanjuje rizik od razvoja proširenih vena, smanjuje arterijske plakove – masti koje se nakupljaju na zidovima krvnih sudova. Ovo seme štiti i vaše oči, jer sprečava degenerativne promene makule i nastanak katarakte.

Ne sve to, grožđe i njegovo seme odličan su antioksidans, deset puta jači od vitamina C i E, što znači da štite vaš organizam od slobodnih radikala koji su prouzrokovači oboljenja kakav je kancer, ali i potpomažu detoksikaciju, odnosno izbacivanje otrova iz organizma.

Seme grožđa ima sledeća dejstva:

  • Antioksidantno – sprečava oštećenja ćelija koja nastaju pod dejstvom slobodnih radikala, zračenja, različitih hemikalija i štetnih agenasa
  • Štiti srce i krvne sudove – sprečava aterosklerozu, nastanak tromba
  • Snižava holesterol naročito LDL (loš holesterol)
  • Smanjuje mogućnost nastanaka infarkta miokarda
  • Ojačava oslabljene krvne sudove kod proširenih vena, smanjuje otok i upale
  • Smanjuje oštećenje očnih struktura – makularna degeneracija i katarakta
  • Utiče na regulaciju šećera kod dijabetesa i smanjenje komplikacija koje dijabetes prouzrokuje

U prilog tome koliko je crno grožđe i crno vino zdravo i važno u preventivi mnogih stanja i bolesti, govori i čuveni „francuski paradoks”, koji statistički ukazuje na veoma mali procenat infarkta mikoarda u Francuskoj, uprkos visokom procentu zasićenih masti koje koriste u ishrani (svinjsko i goveđe meso).

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Za razliku od njih Nemci koji konzumiraju pretežno pivo, a hrane se na gotovo isti način, nemaju ni izbliza dobru statističku sliku kada je reč o koronarnim bolestima i infarktu srca.

Naučnici i kardiolozi ovo objašnjavaju redovnom upotrebom crnog vina, koje je bogato polifenolima, flavonoidima i proantocijanidinima, koji imaju bazičnu ulogu u zaštiti kardiovaskularnog sistema.

Mediteranska dijeta je takođe bogata flavonoidima i polifenolima (grožđe i drugo voće i povrće, vino, maslinovo ulje – nezasićene masne kiseline, celo zrno – integralni proizvodi, riba) i naučne studije su je proglasile za najbolju dijetu 2019. upravo zbog toga što je takav režim ishrane, na područjima na kojima se vekovima upražnjava (Mediteranske zemlje) pokazao da ljudi i čitave zemlje koje ga se pridržavaju imaju značajno manju stopu oboljevanja i smrtnosti od kardiovaskiularnih oboljenja.

Boju grožđu daju pigmenti proantocijanidini, koji su zaslužni za jači antioksidativni efekat crnih i crvenih sorti grožđa u odnosu na bele. Smatra se da crno vino sadrži 10 puta više flavonoida od belog vina. Međuti, istraživanja su potvrdila da belo vino ima izuzetni visoka antioksidativna svojstva, pa samim tim igra važnu ulogu u sprečavanju nekih drugih oboljenja.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh