Connect with us
Koliko puta nedeljno treba da peremo kosu prema njenom tipu? -Cosmopolitan

Ljepota i zdravlje

6 jednostavnih saveta koji će vam rešiti problem osetljive kože glave! – Ljepota i zdravlje

Ukoliko imate prirodno osetljivu kožu, velike su šanse da je takva i “ispod kose”, a na to da vremenom postane osetljiva zbog različitih vidova iritacije utiču mnogi potencijalni faktori: hormoni, glavobolje, preterano izlaganje suncu i/ili toploti, prečesto feniranje i preparati za stilizovanje kose, farbanje… Lista se sama nastavlja. Dakle, isto kao što i koža na licu i telu može postati osetljiva kada je izložena agresivnim spoljnim i unutrašnjim faktorima tako i vaše teme može jednostavno biti iziritirano. Dobra vest jeste da po tom pitanju možete nešto da preduzmete.

NEGA OSELJIVE KOŽE GLAVE

Izbegavajte jake šampone – potrebno vam je nežno čišćenje, hidratacija i umirivanje simptoma. Zato je važno da izbegavate jake mirise i šampone koji jako pene (uglavnom zbog sulfata), kao i šampone koji u sebi sadrže boju. Savetujemo vam profesionalne frizerske ili apotekarske brendove koji su dovoljno blagi za čestu upotrebu. Nakon pranja, kosu treba da temeljno isperete, a zatim dodate nežni balzam.

Koristite mlaku i toplu ali nikada vrelu vodu – visoke temperature iritiraju kožu i izazivaju gubitak vlage i crvenilo.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Probajte posebne tretmane – za ovo postoji čitava niša na tržištu, a možete ih sprovoditi i kod frizera i kod svoje kuće. Najpopularniji proizvodi su losioni koji se ne ispiraju i ampule koje imaju intenzivno hidrirajuće i smirujuće dejstvo. Potražite sastojke poput kamilice, pantenola (i običan rastvor možete naneti posle pranja) i čajevca (ukoliko imate perut). Vrlo često ovi tretmani sadrže i sastojke koji ubijaju gljivice i imaju antibakterijsko dejstvo. Ukoliko imate zaista jake simptome, najbolje je da se obratite dermatologu pošto je moguće da se radi o ekcemu ili psorijazi, a njih ne možete rešiti sami na svoju ruku.

Obratite pažnju na proizvode za stilizovanje – oni često mogu sadržati iritanse, a imaju i tendenciju da se “gomilaju i talože” oko korena dlake. Lakovi za kosu, gelovi, ulja, pene i sjajevi, kao i paste za oblikovanje svi sadrže različite sastojke koji mogu pogoršati osetljivost. Čitajte etikete, trudite se da svojoj kosi date i dane odmora i po potrebi koristite šampon za intenzivno čišćenje.

Ne preterujte sa četkanjem – umesto klasične velike četke koristite redak češalj.

Smanjite upotrebu fena – vreo vazduh isto kao i vrela voda imaju loše dejstvo na osetljivu i/ili iziritiranu kožu. Ostavite kosu da se nekada osuši prirodno, a kada je sušite fenom podesite temperaturu i jačinu na što niže setinge.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljepota i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh