Connect with us

Ljekovito bilje

9 načina da pobijedite čmičak za tili čas – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Ljekari kažu da je najčešći krivac za pojavu čmička bakterija stafilokokus koja inače obitava na ivicama kapka, a do infekcije dolazi uslijed pada imuniteta.

Najprije se javlja crvenilo i otok, a zatim dolazi do formiranja “loptice” koja je bolna, crvena i na njoj se vidi bjeličasti vrh. Otok može da se javi samo lokalno ali može da zahvati i cijeli kapak. Prisutni su i bolna osjetljivost, suzenja i osjećaj stranog tijela. Čmičak obično prođe sam u toku nekoliko dana tako što iscuri sadržaj upaljene žlijezde. Međutim, ukoliko se to ne desi u prvih sedmicu dana od nastanka čmička, oko upaljenog sadržaja počinje da se stvara kapsulica koja onemogućava pražnjenje žlijezde i tako se formira halacion. Halacion je benigna, bezbolna “loptica” u gornjem ili donjem kapku i uklanja se hirurški. Da do toga ne bi došlo, predlažemo vam da isprobate neki od sljedećih savjeta.

Stavljajte tople obloge

To je najpoznatiji i vjerovatno najefikasniji način da se riješite čmička.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Toplota podstiče drenažu kesice (čmička), tj. razlaganje i izbacivanje gnoja i masnoća koje su se nakupile. Potopite komadiće vate, gaze ili blaznice za skidanje šminke u što topliju vodu i privijte to na bolno mjesto. Mijenjajte obloge na svakih pet do deset minuta. U istu svrhu možete koristiti i tvrdo kuhano jaje koje treba uviti u krpu i držati na bolnom mjestu. Vodite računa o tome da jaje ne bude pretoplo.

Umivajte se toplom vodom i blagim sapunom

Pomiješajte malo kupke ili sapuna za bebe s toplom vodom i operite time oči. Nakon toga ih isperite mlakom vodom. Izbjegavajte agresivna sredstva za ličnu higjenu kao i uljane skidače i mlijeko za skidanje šminke. Osim toga, oči možete ispirati i fiziološkim rastvorom.

Iskoristite upotrebljene kesice čaja

Ako ste pripremili crni čaj ili kamilicu nemojte bacati kesicu, već je, dok je još topla, stavite na čmičak i držite najmanje pet do deset minuta. Ovo možete ponavljati više puta dnevno.

Izbjegavajte šminku i kontaktne leće

I jedno i drugo mogu dodatno iritirati čmičak i podstaći širenje infekcije. Naročit oprez je neophodan prilikom korištenja maskare. Ako se pojavio čmičak, najbolje je da bacite onu koju ste do tada koristili, a novu počnete da korisite tek nakon što ovaj problem u potpunosti bude riješen. Umjesto leća, dok ne izliječite čmičak, koristite naočare.

Ne uzimajte medikamente na svoju ruku

Antibiotske masti i kreme propisuje isključivo ljekar. Također, nemojte uzimati na svoju ruku preparate koji sadrže kortikosteroide jer mogu napraviti više štete nego koristi.

Masirajte kapke

Dobro operite ruke i isperite oči fiziološkim rastvorom, a zatim lagano masirajte kapke deset minuta. Ponavljajte dva – tri puta dnevno. Na taj način ćete podstaći cirkulaciju i pražnjenje čmička. Napomena: ako osjetite bol, obavezno prekinite masažu.

Pomaže i krastavac

Tople obloge dokazano pomažu, ali u pojedinim slučajevima od pomoći mogu biti i hladne. Kao dobre pokazale su se obloge od krastavaca. Jednostavno ohladite krastavac u frižideru i isijecite ga na kolutove. Držite ih na očima nekoliko minuta. Ako nemate krastavac, možete koristiti krompir.

Ispirajte oči čajem od korijandera

Mnogima je pomogao. Korijander ima antibakterijsko dejstvo, a čaj ne smije biti pretopao. Ispirajte oči tri – četiri puta dnevno.

Stavljajte obloge od ricinusa

Ricinusovo ulje je odličan preparat za prevenciju i liječenje očnih bolesti. Malo ga zagrijte, natopite njime komad sterilne gaze, vate ili blaznicu za skidanje šminke i privijte to na čmičak. Ostavite da djeluje desetak minuta. Osim toga, nanesite ricinusovo ulje na kapke uveče prije spavanja i ostavite ga da djeluje tokom noći.

Ni slučajno ga nemojte cijediti

To nije bubuljica! A čak ni njih ne bi trebalo istiskati, jer i u jednom i u drugom slučaju može doći do širenja infekcije. Jedina osoba koja može i smije da drenira čmičak jeste ljekar.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh