Connect with us
Abdovina – Prva pomoć oboljelima od dijabetesa - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Abdovina – Prva pomoć oboljelima od dijabetesa – Ljekovito bilje

Abdovina se najviše koristi u liječenju šećerne bolesti. Pospješuje i izlučivanje mokraće, znoja i otpadnih materija, te se primjenjuje i u liječenju oboljenja disajnih puteva i katara pluća. Antipatogeno djelovanje abdovine poznato je iz narodne medicine, te su zabilježeni rezultati antitumornog djelovanja odnosno sprječavanje razvoja ili rasta malignih ćelija…

Bijeli ili ružičasti cvjetovi abdovine, ugodnog su izgleda. Uostalom, postoji li ružan cvijet? No, ono što im krnji ljepotu, jeste neugodan miris. Zbog toga je abdovina poznata i kao smrdljiva zova ili divlja bazgovina. Uz sve to, biljka abdovina je gorkog okusa.

Međutim, cijela biljka je bogata eteričnim uljima, gorkim tvarima i šećerima. Plod abdovine, crna boba, sadrži jabučnu, valerijanovu kiselinu, pekin,tanin, i sl. A, sve to doprinosi uspješnosti abdovine prilikom primjene u narodnoj medicini.

Obavezna sadnica u srednjem vijeku

Abdovina je samonikla biljka koja je oduvijek rasla na zapuštenim mjestima, na rubovima šuma, i sličnim lokacijama. U ljekovite svrhe koriste se uglavnom korijen i list, ali i bobe. No, sa bobama treba biti na oprezu, te ih koristiti isključivo u onoj količini koja je propisana odabranim receptom.

No, upravo bobe abdovine, prema iskustvima srednjovjekovne narodne medicine, mnogo su ljekovite, čak ljekovitije od plodova zove. U srednjem vijeku, plodovi abdovine su se koristili za liječenje šećerne bolesti, jačeg mokrenja i istjerivanje plinova. U vrtovima gradova i zamaka, abdovina se obavezno sadila. Konjušari su u srednjem vijeku koristili abdovinu za liječenje bolesti konja.

Korištenje abdovine, dakle, bilježi dosta dugu historiju. O njenoj ljekovitosti su mnogi posvjedočili i pisanom riječi. Tako sveta Hildegard savjetuje korištenje obloga od hladnog lišća za liječenje šumova u glavi, a za gljivične bolesti (mikocid) prstiju i nogu. Savjetuje i korištenje kaše od plodova abdovine za liječenje bradavica. I Kneipp je abdovinu koristio za liječenje -nadutosti pretilih bolesnika i za poticanje rada bubrega.

Ljekovitost

Abdovina je prirodni antidijabetik, antineuralgik, antiseptik, antireumatik, detoksikant, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, laksativ, mikocid, metabolik, purgativ, i još mnogo toga. Koristi se, dakle, najviše u liječenju šećerne bolesti, pospješuje izlučivanje mokraće, znoja i otpadnih materija, te u liječenju oboljenja disajnih puteva i katara pluća, gdje se uzima uglavnom u obliku čaja.

Naučna istraživanja dokazala su antimikrobno i antipatogeno djelovanje ekstrakta abdovine.
U prvom redu, djelovanje kod urinarnih infekcija s pseudomonas aeruginosa, B subtilis, B mesentericus, E. coli, Str. Fecium itd. Navedena djelovanja važna su kod liječenja bubrežnih bolesti, mokraćnih organa i mokraćnih puteva.

Istraživanja su pokazala da sastojci ekstrakta abdovine imaju jače djelovanje od raznih citostatika koji se koriste u kemoterapiji! Antipatogeno djelovanje poznato je iz narodne medicine, te su zabilježeni rezultati antitumornog djelovanja odnosno sprječavanje razvoja ili rasta malignih ćelija.

RECEPTI

Čaj za jače mokrenje, neredovno pražnjenje crijeva i bolesti živaca

Uzeti 4 g plodova abdovine, 1 dl vode. Plodove kratko prokuhamo i poklopimo. Pustimo da odstoji pola sata i procijedimo. Pijemo 1-2 šolje dnevno.

Čaj za jače znojenje i mokrenje, reumu, živce, kašalj

Uzeti 3 g cvijeta abdovine, 1 dl vode. Cvijet prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 15 min i procijedimo. Pijemo 2-3 šolje dnevno.

Čaj za čišćenje jetre, bubrega, mokraćnih puteva

Uzeti 2 g lišća abdovine, 1 dl vode. Kipućom vodom prelijemo lišće i poklopimo. Pustimo da odstoji pola sata i procijedimo. Pijemo šolju čaja ujutro i pola sata prije večere.

Čaj za dišne puteve, katar pluća, nadražajni kašalj

Uzeti 2 g lišća abdovine, 1 dl bijelog vina. Lišće abdovine lagano kuhamo u vinu 2-3 minute, dobro procijedimo i zasladimo medom. Pijemo 1-2 šolje dnevno.

UPOZORENJE!

Toksičnost

U većim količinama pripravci od abdovine izazivaju mučninu i povraćanje (rakija, pekmez, čaj od korjena i cvijeta, kao i od plodova), te je potrebno pridržavati se uputa.

Kontraindikacije

Abdovinu ne bi smjele uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i aktivnog čira na želucu.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh