Connect with us
Aloja vera: Kako je uzgajati u saksiji

Ljekovito bilje

Aloe vera poznata kao eliksir dugovječnost – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Od davnina je poznata kao eliksir dugovječnosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je “Kraljicom ljekovitih biljaka“. U svijetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na otoku Barbados i uvrstio u registar ljekovitog bilja. Riječ Aloe potječe iz latinske forme arapskog naziva “Aloeh”, Sirijskog “Alwai” ili hebrejskog “Halal”, čije je značenje “izuzetno gorka materija”, što ukazuje na izuzetno gorku žutu tečnost, mlijeko, odnosno sok, koju sadrži biljka a nalazi se neposredno ispod tankog kožastog tkiva odnosno kore. Ljekovita biljka aloe vera koristi se sve više i više u različite svrhe…

Komercijalni naziv Aloa Vera je latinskog porekla i znaci “prava Aloa”. Žuti “ljekoviti” sok su u ove svrhe koristili još u 4 vijeku p.n.e. Aloa je hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma. Kada je ćelija zdrava, onda je otporna i sposobna da izvrši sve funkcije koje joj je priroda dala. Biljka je radi vlastitog opstanka razvila bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima i mineralnih materija da bi osigurala svoj opstanak u oskudnim okolnostima postojanja. Ljekovita aloe vera se nalazi u komponentama koje imaju različite i specijalne energetske vrijednosti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Aloe je biljka koja spada u porodicu ljiljana i u svijetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega 4 imaju ljekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler). Sječenjem listova i njihovim presovanjem cijedi se sok od aloe vere koji se stabilizuje Papajom, a ima hranljivi i ljekoviti učinak koji daju preko 200 aktivnih sastojaka Aloe, potrebnih za svakodnevno funkcioniranje svake ćelije. Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suhom klimom (najbolji uslovi su tamo gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22°C npr. Karibi, Meksiko).

Ljekovita aloe vera

Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Aloe Barbadensis Miller ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsjećaju na ružu, rastu pri zemlji. Iz sredine ruže raste cvjetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cijevolikog cvijeća. Aloa spada u porodicu ljiljana, a cvijet koliko-toliko podsjeća na cvijet istočnog ljiljana.

Naučnici su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima:

  • Vitamini: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu
  • Minerale: (više od 20) Gel sadrži magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij i željezo
  • Mukopolisaharide: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidanti, imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje
  • Aminokiseline: (potrebne za sintezu bjelančevina) – Ljudskom organizmu su neophodne 22 aminokiseline koje su neophodne za izgradnju bjelančevina. Gel aloe Vere osigurava 20 od ovih aminokiselina. Ono što je još važnije je da ovaj gel osigurava osam od osam esencijalnih aminokiselina koje nije moguće proizvesti u organizmu i koje se zbog toga moraju uzimati hranom
  • Enzime: (16 enzima) iz grupe protaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu varenje bjelančevina, ugljenih hidrata, masti i celuloze)
  • Antrakinine: Najvažniji među njima su aloin i emodin, ali svi zajedno predstavljaju moćne analgetike, i priznato im je posjedovanje antibakterijskih i baktericidnih svojstava. U čistom obliku, oni su i moćni laksativi
  • Lignine: Ova drvenasta supstanca omogućava Aloi Veri da prodire duboko u kožu
  • Saponine: Ovo su pjenušave (sapunaste) supstance koje ispoljavaju antimikrobijalni efekt protiv bakterija, virusa, gljivica i kvasaca kao što je kandida
  • Sterole: Tri glavna među njima djeluju kao moćni antiinflamatorni (antizapaljenski) agensi

Ljekovita aloe vera je: Imunostimulans (jača opću otpornost, prevencija bolesti – rak, aids, psorijaza, kolagenome, Detosikans (od otrova, alkohola, narkotika), Antioksidant (slobodni radikali), Antivirusno (herpes i ostalo), Baktericidno (uništava bakterije), Fungicidno (gljivice – Candida i dr.), Antiflogistik (upalni procesi svih sistema), Analgeticno (smanjuje bolove), Adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože), Laksantno (reguliše stolicu), Stimulans (reguliše status psihe) i Antidijabetično (smanjuje nivo šećera).

Aloe vera ljekovitost

Ako se gel Aloe vere pije kao napitak (oralna upotreba), djeluje dobrotvorno na mnogobrojne funkcije organizma: jača imunološki sistem, smanjuje upale, uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, ličinke i spore, detoksificira organizam, podstiče metabolizam i djelovanje svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, živčanog i sistema za varenje, kože, očiju. Pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga.

Kod lokalne upotrebe u obliku krema, sprejeva i kapljica idealno je sredstvo za: njegu kože, alergije, zacjeljivanje rana i opeklina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišićima, za njegu zubi i usne šupljine (upala desni, paradentoza, afte), njegu i bolesti očiju (konjunktivitis, mrena), za akne, seboreju, peruti.

Ljekovita Aloe Vera podstiče probavu, neutralizira povišenu želudačnu kiselinu, uravnotežuje djelovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizira pH stolice, pomaže kod iritabilnog crijevnog sindroma, kolitisa, proljeva i zatvorenosti. Prodire kroz zidove trakta za varenje, ispire štetne bakterije i čisti crijevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih materija.

Aloja vera kao lijek

Jetra i žuč – Poboljšava rad jetre, detoksifikuje je i regenerira. Preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i kroničnog hepatitisa i masne jetre.

Šećerna bolest – Reguliše i snižava nivo šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera (posebno važno kod bolesnika na inzulinu).

Srce i krvne žile – Jača srčani mišić. Snižava nivo kolesterola u krvi i krvni pritisak te smanjuje učestalost napada angine pektoris.

Bolesti imunološkog sistema – (tumor, rak, aids). Aloe vera sadrži faktore koji uništavaju tumore (alfa faktor, blokira dotok krvi u rastući tumor, acemanan). Podstiče imunološki sistem. Kao dopunska terapija, smanjuje štetne nuspojave kemo i radio terapije.

Alergijske bolesti – asma – Ublažava simptome astme i alergija.

Mokraćni putevi i prostata – Ublažava akutne i kronične upale, djeluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli).

Respiratorni organi – Pomaže kod akutnih i kroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrijela, glasnica, pluća itd.).

Bolovi u zglobovima, reuma, osteoartritis, osteoporoza – Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oticanje zglobova i mišića. Djeluje kod uganuća, nategnuća i upala tetiva i modrica. Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcijuma djeluje je kod osteoporoze.

Bolesti očiju – U obliku kapljica za oči uspješno se upotrebljava kod upale očne sluznice (konjunktivitis), mrene, trahoma, glaukoma, keratitisa (upale rožnjače), herpes simplexa.

Njega kože i kožne bolesti – Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg termalnog sloja, pomlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta 8 puta brže nego je to normalno te na taj način ubrzava zacjeljivanje rana. Izvanredna je za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu. Ublažava i otklanja staračke pjege po rukama. Oralnom primjenom u obliku napitka i lokalnom u obliku krema djelotvorna je kod psorijaze.

Aloe vera ljekovite vrste

U svijetu postoji oko 200 vrsta Aloe vere, ali samo četiri imaju ljekovita svojstva. To su: Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe arborensis i Aloe perrvi.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh