Connect with us
Bijela vrba - prirodni aspirin i 'lijek' protiv uroka - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Bijela vrba – prirodni aspirin i ‘lijek’ protiv uroka – Ljekovito bilje

Kora bijele vrbe (Salix alba) još od antičkog doba smatra se izvrsnim lijekom za bolesti koje izazivaju visoke temperature te za jaka reumatska oboljenja.

Znanstveno je dokazano da je salicilna kiselina iz kore vrbe mnogo manje štetna od kiseline proizvedene na sintetički način. Tako da se naziva i prirodnim aspirinom. Doznajte više o njenim ljekovitim svojstvima i magijskom djelovanju.

Čarobna kora bijele vrbe

Postoji oko 300 srodnih ili sličnih vrsta, a najraširenija je upravo bijela vrba. Bijela vrba raste po čitavoj našoj zemlji, a najviše voli vlažna područja oko potoka, rijeka i jezera te hladnija staništa uz rubove šuma. To je drvo koje može narasti do 20-30 metara, grana prekrivenih bjelkastom korom, po čemu je i dobilo ime.

Za lijek se koristi kora koja se skida obično u proljeće, kad ima najviše sokova i najlakše se guli. Najbolja je kora s grana starih dvije do tri godine jer sadrži najviše ljekovitih tvari. Kora se reže na sitne komadiće, dobro osuši, pa se tek onda može koristiti. Ima blago gorki okus bez posebnog mirisa.

Ljekovita svojstva

Čaj i tinktura kore bijele vrbe liječe glavobolju, upalu usne šupljine, upalu dišnih puteva, sprečavaju infarkt i jačaju srce, čiste krv i liječe žile, bolesti želuca, bubrege, mjehur i mokraćne kanale, crijeva, štite od raka prostate, ublažuju menstrualne bolesti, liječe reumu, kosti i zglobove, pomažu kod bolesnih živaca i kože. Tinktura i čaj sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka, a time štite od moždanog udara i srčanog infarkta.

Pripravci se ne preporučuju jedino trudnicama i osobama koje su alergične na aspirin, odnosno na salicilnu kiselinu.

Recept za tinkturu

Pet jušnih žlica suhe kore uspemo u staklenu bocu i zalijemo 70-postotnim alkoholom (može i komovom rakijom, votkom ili džinom), pa dobro zatvorimo da ne hlapi. Treba odstajati 21 dan uz povremeno protresanje. Nakon toga procijedimo pa pijemo ujuto 33 kapi ili malu čajnu žličicu, umiješanu u decilitar hladne vode.

Zaštita od uroka i blagoslov

Postoji narodno vjerovanje kako košara ispletena od mladih grančica vrbovine, ako se drži ispred kuće, štiti od vještica i uroka. U takvim se košarama nosi hrana u crkvu u Veliku subotu na blagoslov.

Nikada se bijela vrba ne sadi blizu kuće, nego barem pedeset metara daleko jer u vrbova stabla vole udarati gromovi. Žutom vrbom, u narodu nazvanom bekovica, vežu se u nekim krajevima i danas mladice vinograda zbog dobra uroda i zaštite od tuče.

Izvor: magazin Ljekovito bilje

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh