Connect with us
Bijeli luk i zdravlje - Ljekovito bilje

Priroda i zdravlje

Bijeli luk i zdravlje – Ljekovito bilje

U ovom članku donosimo vam članak o bijelom luku i njegovom uticaju na zdravlje. Ovaj članak objavljen je u magazinu Ljekovito bilje.

BIJELI LUK I ZDRAVLJE

Od davnina se bijeli luk (allium sativum) koristi kao začin i dodatak jelima, no osim u kulinarstvu, već hiljadama godina koristi se i u medicinske svrhe kako za prevenciju tako i za liječenje raznih bolesti, te se ubraja među najstarije i najčešće korištene prirodne lijekove.

Vitamin B i C

Bijeli luk potiče iz centralne Azije, a bio je već poznat starim Indijcima, Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, a glavni djelotvorni sastojak je alin, hemijski spoj iz kojeg u organizmu nastaju sumporni spojevi koji daju karakterističan miris. Jedan od glavnih spojeva koji nastaje iz alina djelovanjem enzima je alicin, a zavisno o postupku prerade i ekstrakcije mijenja se njegova koncentracija odnosno transformiše se u druge tipove organosulfurnih spojeva. Svakakko treba istaknuti da bijeli luk u većim količinama sadrži vitamin B6 i vitamin C, kao i mangan te fosfor. Jednako tako dobar je izvor i vitamina B1, vitamina B5, riboflavina, kalcija, željeza, cinka, kalija i selena.

Uticaj na zdravlje

Kada se govori o bijelom luku i njegovom uticaju za zdravlje bilo bi dobro zapamtiti slijedeći povoljne učinke bijelog luka na zdravlje;

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----
  • antioksidacijski učinak (snižava nivo slobodnih radikala kiseonika ili interakcijom s njima smanjuje njihov negativan uticaj na zdravlje),
  • antikoagulacijski učinak (sprečava stvaranje krvnih ugrušaka smanjujući agregaciju trombocida, a samim tim i rizik od srčanog ili moždanog udara)
  • vazodilatacijski učinak (opušta i širi krvne sudove),
  • antihipertenzivni učinak (može sniziti povišeni krvni pritisak za 5 do 8 posto)
  • hipolimenični učinak (može sniziti nivo holesterola u krvi),
  • antikancerogeni učinak (negativno djeluje na rast i razvoj tumora, na primjer, može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 30%),
  • djeluje antibiotski (protiv bakterija) i fungicidno (protiv gljivica),
  • jača imuno sistem (povećava broj T-ćelija u krvotoku, a one imaju važnu ulogu u borbi protiv virusa).
Oprez kod upotrebe bijelog luka

Ljubitelji bijelog luka ne bi trebali smetnuti s uma negove moguće interakcije sa brojnim lijekovima. Naime, bijeli luk u nekim slučajevima može smanjiti učinak lijekov, a drugim može pojačati njihovo djelovanje, može smanjiti učinak kontraceptivnih pilula, isiniazida, ciklosporina ili lijekova za liječenje AIDS-a poput amprenavira, fosamprenavira, indinavira, nelfinavira, ritonavira i sakvinavira. Može pojačati djelovanje antikoagulantnih lijekova kao što su varfarin, klopidogrel i acetilsalicilatna kiselina, te može pojačati djelovanje nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibupreofen i naproksen, što može povećati rizik od krvarenja.

Neki recepti od bijelog luka

Protiv prehlade i gripa- Kupka od bijelog luka pravi se od proporcijalnih dijelova čaja od bijelog luka (nekoliko čenova preliti šoljom vrele vode i procijediti) i vode za kupku u odnosu 1:3. Temperatura vode treba da bude 35 do 45 stepeni. U njoj treba ostati svega nekoliko minuta najviše do 5 minuta da organizam ne bi doživio sok. Poslije kupke je dobro istuširati se toplom vodom, ali da tmperatura bude niža od temperature kupke, a zatim se dobro utopliti u krevetu. Ovo se ne savjetuje osobama sa srčanim problemima.

Za ublažavanje bolova u nogama

Za početak dignuti noge pod uglom od 45 stepeni i opustiti se nekoliko minuta. Zatim ih 15-ak minutadržati u toploj vodi kojoj se doda 1-2 kašike morske soli. Nakon toga isprati toplom vodom i pripremiti kupku sa toplom vodom u koju je stavljeno 6 kapi ulja eukaliptusa, 6 kapi ružinog ulja i 1 kašiku soka od bijelog luka. Držati noge 5 minuta a zatim isprati hladnom vodom.

Lijek za astmu

Bijeli luk je dobar i za oboljele od astme. Svake večeri prije spavanja popiti čašu mlijeka u kojoj su se kuhala 3 čehna bijelog luka. Drugi vrlo popularan lijek ublažiće napade astme. Treba očistiti čen bijelog luka, zdrobiti ga i skuhati u 120 mj čistog sirćeta od slada. Ohladiti tečnost, procijediti i dodati jednaku količinu meda. Čuvati u staklenoj flaši, a uzimati 1-2 kašike sirupa sa prokuhanom piskavicom 2 puta dnevno.

Lijek protiv zubobolje

Unutrašnju stranu ručnog zgloba dobro natrljati presječenim bijelim lukom, zatim sitno narendati nekoliko čehni i čvrsto ih zaviti u korijenu ručnog zgloba, kod pulsa. Najvažnije je pri tom da ove obloge staviti na ruku suprotnu od mjesta bola. Prije nego se stavi na kožu staviti bijeli luk, umotati je čistom krpom da bi se izbjegle opekotine. Jednostavniji način liječenja zubobolje uz pomoć ove biljke; poslije jela isprati usta čajem od bijelog luka.

 

 

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh