Connect with us

Ljekovito bilje

Bol u grlu može se izliječiti vinom od bazge – Ljekovtio bilje

Bol u grlu i drhtavica rane su faze prehlade koje se mogu suzbiti vinom od bazge. A nje ima svuda – lako ju je ubrati, a vino možete napraviti ako vas to zanima i uz naše savjete.

Ako vam se to ne da raditi, nabavite ga od znalaca jer se bazgino vino može piti i kad ste zdravi, ali jako dobro se koristi i kao lijek.

U ranoj fazi prehlade, kad drhtite i boli vas grlo, navečer popijte vruće bazgino vino (možete mu dodati cimet). Tako ćete se oznojiti i općenito osjećati bolje.

Bazgino vino, kao i čaj od bazge, jest jedan od najboljih načina da spriječite bol u grlu, drhtavicu, gripu i prehladu.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Priprema

U pripremi bazgova vina plodovi i sok ne smiju doći u dodir s limenim ili drugim metalnim posudama ili predmetima. To šteti boji vina, a prije svega, kvari mu okus.

Zbog toga u neoštećeni lonac s caklinom treba uliti 7 litara svježe vode, dodati 2 kg šećera i kratko prokuhati mješavinu. Nakon toga se tekućina hladi dok ne bude mlaka.

U tu se šećernu vodu zatim uspu 3 l pažljivo orunjenih zrelih boba bazge i sve se ponovo zagrije dok gotovo ne zavrije.

Mješavina se ne smije kuhati! Pokrije se, ohladi, i potom doda 2 dkg sitno smrvljenog kvasca. Sve se dobro promiješa i nalije u jednu ili dvije velike staklene posude koje se začepe, a kroz probušeni čep stavi se cijev za vrenje.

Ova cijev će odvoditi ugljični dioksid i spriječiti prodiranje štet­nih octenih bakterija.

Čep i uvedena cijev za vrenje moraju staklenu po­sudu dobro zatvarati, a zbog si­gurnosti mogu se još zaliti toplim parafinom.

Da bi se spriječilo ulaženje kukaca za vrijeme vrenja, cijev za vrenje treba odozgo povezati komadi­ćem tanke tkanine, najbolje gaze.

U koljenu cijevi za vrenje mora uvijek biti vode da bi se spriječilo prodiranje vodenih bakterija.

Ako snažno izbijanje ugljičnog dioksida dovede do istjecanja vode iz cijevi, treba je uvijek nanovo doliti.

Vrenje

Vrenje je u početku burno a kasnije sve slabije. Što se proces vrenja odvija brže, to je sigurnije da će bazgovo vino dobro uspjeti.

Vrenje se najbolje obavlja u prostoriji s temperaturom od oko 20 stupnjeva. U hladnom podrumu vrenje teče presporo, a može i posve prestati, a onda se ­umjesto bazgova vina dobiva – bazgov ocat!

Ni previsoke temperature nisu prikladne za ispravno vrenje, jer također postoji opasnost da nastane ocat umjesto vina.

U prvih 8 do 10 dana vrenje teče prilično burno, a nakon daljnjih 8 do 10 tje­dana, što je glavno vrenje, sadržaj staklene posude postaje bistar.

Sad je vri­jeme da se vino oslobodi taloga koji je nastao vrenjem, pa vino treba vrlo pažljivo pretočiti u čiste boce.

Boce treba spremiti u hladnu prostoriju, naj­bolje u podrum, dobro začepljene i položene. Bazgovo vino, kao i svako drugo vino, duljim ležanjem postaje još jače i, ako je ispravno pripremljeno i sprem­ljeno, može se držati godinama.

Ukoliko su bobe bile naročito slatke i izdašne, dobiveni talog može se prilikom pretakanja na isti način opet pripremiti s nešto više šećera (3,5 do 4 kg).

Gripa, bronhitis…

Tako se dobiva znatno lakše bazgovo vino, koje nakon pretakanja u boce treba prvo trošiti, jer nije prikladno za dulje čuvanje.

Važno je još spomenuti da se dodavanjem previše šećera (kod prvog vrenja), takozvanim nadoslađi­vanjem, događa novi proces vrenja, pa se dobiva takozvani »bazgov liker«.

Ali takav sladak napitak nije više ljekovit, a može vam se od njega pokvariti želudac. Bazgovo vino je sredstvo za jačanje, naročito nakon tjelesne ili duševne prenapregnutosti.

Ono blago regulira stolicu, čisti krv, umiruje trbušne grčeve, potiče tek i otklanja smetnje u optoku krvi. Toplo kuhano vino dobro je za bol u grlu, prehldu, gripu, bronhitis, pa čak i upalu pluća.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh