Connect with us

Ljekovito bilje

Bomba za imunitet i gvožđe u organizmu: Recept za lekoviti sok od bobica zove! – Ljekovito bilje

Sirup od bobica zove možemo nazvati “jesenjom sestrom” sirupa od cvetova zove koji se priprema u proleće.

Bobice zove sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge lekovite materije koje deluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Zbog toga će sirup od bobica zove biti vredan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripa, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija, pa i stres. Sirup od bobica zove možemo nazvati “jesenjom sestrom” sirupa od cvetova zove koji se priprema u proleće.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Bobice zove ne smeju nikada da se jedu sirove jer su toksične i mogu da izazovu trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava, pa je sirup od bobica potpuno siguran za konzumaciju.

Sirup se pravi od potpuno zrelih, sočnih bobica koje se beru u septmebru. Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići nivo gvožđa u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu da piju i deca.

Sastojci za sirup od bobica zove:

  • 1 kilogram zrelih bobica zove
  • 1 litar vode
  • 0,75 kilograma šećera
  • 2 cm svežeg korena đumbira
  • sok i korica od jednog limuna
  • 0,5 kilograma domaćeg meda

Postupak:

1. Bobice zove prelijte vodom i stavite da se kuvaju, a nakon što su se 15 minuta kuvale, pomerite ih s vatre, dodajte šećer, narendani đumbir i sok i narendanu koricu limuna.

2. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta i procedite kroz sito.

3. Proceđeni sok zagrejte do vrenja, dodajte med, dobro promešajte i dok je još topao, sipajte ga u čiste staklene boce.

Sirup od bobica zove čuvajte na hladnom i mračnom mestu (može i u frižideru), pa ga koristite kao sirup za razređivanje.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh