Connect with us

Ljekovito bilje

Brusnicom i rastavićem protiv Escherichije coli – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Infekcije izazvane Escherichijom coli teško se liječe, ali od velike pomoći mogu da budu diuretički čajevi

Escherichija coli je vrsta bakterije koja obitava u crijevima i predstavlja dio mikroflore našeg organizma. Zahvaljujući nekim sojevima ove bakterije odvija se proizvodnja vitamina K, a značajnu ulogu ima i u procesu varenja i odbrani sluznice želuca od opasnijih bakterija. Problem je, međutim, kad se pojedini sojevi ove bakterije premnože i tada nastaje ozbiljna infekcija, koja može imati i smrtan ishod ukoliko se ne liječi na odgovarajući način.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Do premnožavanja Escherichije coli dolazi uslijed mutacija „dobrih sojeva“, zbog poremećaja u radu imunološkog sistema, poslije hroničnih infekcija i slično. Ova bakterija najčešće izaziva upale urinarnog i probavnog trakta, a u nekim slučajevima  i meningitis. Veoma rijetko uzrokuje i druge bolesti, poput upale pluća i nekih septičkih oboljenja. Nekad ove infekcije prođu bez ikakvih simptoma, ali se najčešće javlja učestalo mokrenje s osjećajem pečenja u predjelu bešike i mokraćnih kanala. Mokrenje je obično praćeno bolom i neprijatnim pritiskom iznad pubične kosti, a neki muškarci osjećaju pritisak u rektumu. Može se proširiti na mokraćne kanale i bubrege, što često izaziva tešku infekciju i stanje opasno po život. Uzrokuje ih konzumiranje pokvarene hrane, inficiranog voća i povrća, zagađenog i nedovljno termički obrađenog mesa, neprokuhanog mlijeka i vode. Manifestuje se povraćanjem i prolivom, a budući da ova bakterija uništava crvena krvna zrnca, ukoliko se ne liječi- dovodi do pojave anemije, otkazivanja rada bubrega i krvavih dijareja. Liječenje zavisi od vrste i težine infekcije. Urinarne infekcije efikasno se liječe antibioticima, uz pomoćnu terapiju u vidu čajeva od ljekovitog bilja, dok se u slučaju stomačnih tegoba uvodi posebna dijeta.

LJEKAR OPŠTE MEDICINE (Dr Arnela Jelić Hamidović savjetuje)

Prisustvo E.Coli u urinarnom traktu dovodi do upale mokraćnog mjehura i bubrega, sa blažom ili teškom kliničkom slikom. U liječenju urinarnih infekcija uzrokovanih E.Coli najčešće se koriste antibiotici, prema antibiogramu i kliničkoj slici. U nekompliciranim slučajevima upale mokraćnog sistema se lako liječe kratkom terapijom antibiotika uz odgovarajući higijensko-dijetski režim, a u kompliciranim slučajevima može biti potrebna duža ili intravenska terapija antibioticima. Treba naglasiti da dugotrajna upotreba antibiotika u bilo koje svrhe na kraju počinje više štetiti nego korisititi jer antibiotici narušavaju ravnotežu mikroflore sluznice urotrakta i debelog crijeva i utiču na imunitet negativno, a samim tim pospješuju i nastanak ovih infekcija.

Preporuka: Izbjegavati nepotrebnu upotrebu antibiotika, jačati imuni sistem prirodnim putem ili upotrebom preparata,  održavati adekvatnu higijenu urinarnog trakta, svakodnevno uzimati dosta tekućine (čaj od brusnice, limunadu), uvrsititi u ishranu kiselije voće (narandže, limun, kivi).

FITOTERAPEUT (Milenko Paunovski savjetuje)                      

U normalnim okolnostima E.Coli će nastaniti probavni trakt novorođenčeta u roku od 40-50 sati od rođenja, putem vode, hrane, ili osobe koja je u kontaktu s bebom. Ovo je savim normalan proces i ta E.Coli je korisna za naš organizam i ni u kom slučaju ne zanči da će doći do urinarne infekcije novorođenčeta. Naravno, ukoliko ne mutira i ne postane jedna od štetnih vrsta. U nenormalnim okolnostima E.Coli može da izazove infekcije, kako urinarnog tako i probavnog trakta, a u nekim slučajevima i meningitis. U rijetkim slučajevima može da izazove i druge bolesti, kao što su upala pluća i neka septička oboljenja. U svakom slučaju treba se liječiti jer može velike poteškoće u organizmu. U jednakim omjerima uzeti osušeni list korpive, kukuruznu svilu, zečiji trn, peršun i neven, prokuhati i ostaviti da prenoći, a ujutro procijediti i piti taj dan. Čaj se mora redovno piti najmanje 15 dana.

Matija d.o.o. nudi izuzetno Matija vino protiv bakterija u kombinaciji sa Matija čajem za bubrege i mokraćne kanale. Matija vino za jačanje organizma i protiv bakterija urinarnih puteva je dobijeno prirodnim putem, spojem vinske tinkture i meda.

NUTRICIONISTA (Amela Ivković O’Reilly savjetuje)

Brza i loša ishrana, pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, upotreba sintetičkih lijekova, manjak kretanja i potpuna fizička neaktivnost nas dovode do pada imuniteta. Ako nam je pritom i pražnjenje crijeva neredovno, pijemo manje tečnosti nego što je potrebno tokom dana, naš organizam radi veoma otežano što odgovara širenju bakterija.

Zato morate voditi računa o kvaliteti svake pojedine namirnice, nemojte se prejedati, kombinujte namirnice kako treba, unosite biljna vlakna i enzime, te se trudite da  ne izlažete organizam stresu. Pijte šest do osam čaša vode dnevno, izbjegavajte sva alkoholna pića i smanjite unos kofeinskih napitaka. U potpunosti prestanite ili smanjite pušenje. Savki dan popijte malu čašu soka od brusnice  koja odlično djeluje protiv upala. Potrudite se da jedete mnogo namirnica bogatih vitaminom C i flavonodima, kao što su citrusi i zeleno povrće, kako biste poboljšali imunitet. Za smanjenje peckanja prilikom mokrenja popijte dvije šolje vode u kojoj se kuhao ječam i jedite svježi bijeli luk. Ječmena voda se priprema tako što se kašika ječma kuha jedan sat u litru vode. Procijediti i piti začinjeno limunovim sokom. Ishranu obogatite namirnicama koje sadrže vitamine A, na prvom mjestu tu ubrajamo mrkve i sezonsko povrće- najbolje je ono lisnato. Jedite dosta integralnih žitarica, zatim hranu bogatu cinkom (susam, sjemenke tikve i grašak), kao i hranu koja sadrži selen-poput indijskog i brazilskog oraha.

Izvor:Ljekovito bilje, broj 25, jun/lipanj 2017.godine

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh