Connect with us

Ljekovito bilje

Bundeva liječi glavobolju bolje od tableta Evo zašto treba da je jedete – Ljekovito bilje

Kada vas zaboli glava, napravite čudesni bundeva miks!

Isitnite u pire krišku pečene bundeve, umutite je s pola banane i dodajte vanile i malo meda, pa pospite sa dosta pečenih, neslanih bundevinih sjemenki! Vaša glavobolja i neraspoloženje nestaće kao rukom odnijeti, a neće biti ni viška kalorija za brigu.

U 100 grama bundeve, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. Ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivne efektne na organizam.

Kada bundeva sazri, sjemenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom sjemenu nalazi se oko 40% ulja, 30% bjelančevina, i šećera.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Sjemenke bundeve su veoma zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuvano.

Razlika između bundeve i muskatne tikve je to što bundeva sadrži beta karotin, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavci će vas rado informisati o razlici između bundeve i muskatne tikve.

Manje je poznato da plod bundeve sadrži amino kiselinu, koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umesto tableta pojedete krišku pečene ili kuvane bundeve.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh