Connect with us
Čaj od bele rade ublažava prehladu i bol u zglobovima - Ljekovitio blije

Ljekovito bilje

Čaj od bele rade ublažava prehladu i bol u zglobovima – Ljekovitio blije

Pripravcima od bele rade negujte kožu, detoksikujte se nakon zimskih meseci i oterajte reumatske ili menstrualne tegobe.

Od svih lekovitih biljaka koje u prirodi samoniklo rastu – samo jedna simbolizuje čistoću i nevinost. Reč je o beloj radi, koju u mnogim mestima nazivaju i krasuljak, jer joj se zbog ljepote i mirisnih nota svi dive, naručito pripadnice nežnijeg pola. Stoga ne čudi što je onda jedna od retkih lekovitih  i dekorativnih vrsta koje često koriste upravo žene, kako u kozmetičke i zdravstvene svrhe, tako i za ukrašavanje kućnih prostorija. Naime, dugo se nije znalo, niti moglo pretpostaviti da je ova biljka bogata flavonidima i antocijanima, sastojcima koji se prvenstveno nalaze u bobicama ribizle, kupine, borovnica i grožđa ili u voću poput višnje i trešnje.

Olakšava iskašljavanje

Bol u grlu, kašalj i groznica česti su pratioci nepreležane ili neadekvatno lečene prehlade. Srećom, dar prirode kakav je bela rada može se koristiti u ovakvim situacijama. Naime, sastojci cveta bele rade  deluju protivupalno , olakšavaju iskašljavanje i smanjuju nadražaj na kašalj, te se čaj do ove biljke koristi  za ispiranej upaljenog ždrela, ali i u slučaju bronhitisa. Takođe, bela rada deluje kao dijaforetik, što znači da, slično kao i cvet zove,stimuliše znojenje, što je važno prilikom snižavanja povišene telesne temperature.

ISPROBAJTE

Čaj za ublažavanje simptoma prehlade

Kašičicu-dve sitno seckanog suvog cveta bele rade prelijte šoljom (oko 200 ml) proključale vode, a zatim to poklopite i nakon 15 minuta procedite. Zasladite medom po želji. Napomena: čaj se nezaslađen može korisitit i u slučaju probavnih smetnji, poput varanja ili zatvora

Očistite organizam

Za uklanjanje štetnih materija iz tela korisite sok koji se dobija ceđenjem svežih cvetova i listova bele rade. Kašiku do dve soka izmešajte s decilitrom vode i po želji zalsadite medom

Zateže i izebeljuje kožu

Posebnu opasnost za zdravlje i izgled kože predstavljaju ultraljubičasti zraci. Dugotrajno izlaganje našeg najvećeg organa UV zračenju daje osobi preplanuli izgled, koje se često teži. Ipak, koža “pamti”, pa kada se iz letnjeg pređe u jesenji i zmski period, na površinu polako isplivavaju posledice u vidu tamnih fleka i sve vidljivijih bora. Fleke na koži posledica su hiperpigmentacije, jer UV zraci stvaraju veću količinu pigmenta melanina, dok zbog gubitka kolagena koža postaje sve manje zategnuta i elastična, a bore na licu uočljivije. Farmaceutski preparati za suzbijanje tamnih mrlja i pega na koži sve češće – umesto veštačkih supstanci – sadrže izolovane sastojke cveta bele rade, poput arbutina, koji doprinose efektu izbjeljivanja. Osim toga, ekstrakt cveta bele rade stimuliše stvaranje kolagena, što za krajnji rezultat ima zatezanje kože, koja poprima zdraviji i mlađi izgled.

Jača zglobove

Zbog pada nivoa estrogena, ženama u menopauzi gotovo najviše strada koštano-zglobni sistem. Osteoporoza neretko ide ruku pod ruku s reumatskim tegobama, koje su često praćene bolnim oteklim zglobovima i smanjenom radnom sposobnošću mišića. Zahvaljujući flavonidima i antocijanima, bela rada suzbija bol i vraća u funkciju zglobove, a pokazala se delotvornom i u slučaju iščašenja i mišićnog premora.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh