Connect with us
Čudo narodne medicine: Ne postoji bolest koju ovaj napitak ne može da izleči! (RECEPT) - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Čaj od crnog luka protiv kašlja, prehlade i bronhitisa – Ljekovito bilje

Čaj od crnog luka se odavno koristi kao narodni lijek protiv obične prehlade, gripa i kašlja. Crni luk sadrži nutrijente koji pomažu u borbi protiv kašlja, a biljni čajevi imaju opuštajuće dejstvo u periodu oporavka. Premda ne postoji lijek za običnu prehladu, a istraživanja nemaju konačne rezultate o korisnim svojstvima čaja od crnog luka, crni luk sadrži supstance koje mogu da ojačaju imuni sistem. Ako ste zabrinuti zbog prehlade ili kašlja, obratite se ljekaru.

Jačanje imuniteta

Istraživači Kvin univerziteta u Belfastu, objavili su 1999. godine u Evropskom žurnalu kliničke ishrane da crni luk sadrži kvercetin, koji pojačava ukupnu antioksidativnu aktivnost u krvi. Antioksidanti štite organizam od dejstva slobodnih radikala, koji izazivaju oštećenje ćelija i bolesti. Crni luk je bogat i vitaminom C. Mada vitamin C ne spriječava prehladu, on može da skrati trajanje simptoma kada se uzme na samom početku bolesti, kažu u klinici Mejo. Konzumiranje voća i povrća, uključujući i crni luk, jača imuni odgovor organizma.

Recept za čaj od crnog luka

Priprema čaja od crnog luka protiv kašlja može da bude veoma jednostavna – presijecite glavicu crnog luka, prokuvajte je u vodi, procijedite i popijte čaj koji će vam doneti brzo olakšanje u slučaju prehlade.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Da biste popravili ukus, možete da dodate i neke druge sastojke, na primer, đumbir koji je i sam dobar prirodni lijek za kašalj.

  • operite i isjecite 5 kriški đumbira i 2 manja mlada crna luka
  • đumbir, luk, prstohvat soli i 2 kašičice zelenog čaja stavite u čajnik
  • prelijte kipućom vodom i ostavite da se sastojci natapaju 3-4 minuta
  • procijedite i pijte

Čaj od crnog luka, protiv prehlade i kašlja, možete da pripremite i na sljedeći način:

  • potrebne su vam 2 veće glavice crnog luka (ljuska mora da bude zdrava)
  • dobro operite crni luk
  • isjecite glavice na četvrtine ne skidajući ljusku
  • kuvajte u 1l vode dok se količina tečnosti ne smanji za 1/3
  • procijedite i ostavite da se ohladi
  • čaj pijte gutljaj po gutljaj

Čaj od luka protiv bronhitisa i za iskašljavanje recept

Esencijalno ulje koje sadrži crni luk odlično rastvra sluz i sekret u plućima pa olakšava iskašljavanje.Takođe je i odličan prirodni lijek protiv bronhitisa.

Da bi napravili čaj protiv bronhitisa glavicu crnog luka zasjecite u obliku krsta i stavite je u pola lita vode pola litra vode. Kuvajte u emajliranoj šerpi na nižoj temeraturi, tek da vri.Nemojte da poklapate šerpu, kad ispari polovina vode ovaj čaj od luka za bronhitis i iskašljavanje je gotov. Ovakav čaj od luka se pije pet puta dnevno: prije i poslije doručka i ručka, i peti put pred spavanje. Terapija protiv bronhitisa treba da traje tri nedelje.

Biljni lijek

Prema Zdravstvenoj službi Univerziteta Prinston, kada ste prehlađeni trebalo bi da izbjegavate alkohol, koji može da oslabi imuni sistem, i kofein, koji može da pojača začepljenje i dehidraciju. Neke osobe piju topao čaj kada imaju prehladu, međutim, čajevi koji sadrže kofein mogu da pogoršaju simptome. Biljni čajevi, kao što je čaj od crnog luka, ne sadrže kofein i mogu da vam pomognu da se bolje osećate. Možete da koristite čaj od crnog luka za iskašljavanje kad imate sekret u plućima.Sadržaj vitamina C i antioksidativno dejstvo soka crnog luka, mogu da vam pomognu da se zaštitite od prehlade.

Prehrambene preporuke

Crni luk je obavezni dio dobro izbalansirane ishrane, koja bi trebalo da sadrži mnogo voća, povrća i žitarica, a koja jača imuni sistem kada ste prehlađeni ili imate grip. Odmarajte se što više i pijte najmanje 225ml bistre tečnosti na svaka 2 sata, uporedo sa čajem od crnog luka, jer ćete tako smiriti grlo, ublažiti kašalj i smanjiti začepljenje nosa.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh