Connect with us

Ljekovito bilje

Čajevi i tinkture koji utiču na smanjene holesterola

Povišene masnoće u krvi su zdravstveni problem koji često ne daje nikakve simptome, a može uticati na stanje srca, krvnih sudova i cijelog organizma. Kako se uz pomoć prirodnih preparata može uticati na snižavanje holesterola, za „RTS ordinaciju“ govorila je magistar farmacije Maja Manasijević.

Farmaceut Maja Manasijević najprije napominje da postoje lijekovi koji mogu dovesti do povišenog nivoa holesterola u krvi iako je osoba potpuno zdrava i nema problem sa povišenim masnoćama.

„Kod nas na tržištu to su lijekovi koji se koriste za oralnu kontracepciju, zatim lekovi koji se koriste u terapiji aknozne kože i neki drugi hormonalni preparati“, napominje farmaceutkinja.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Koje namirnice je potrebno uključiti u ishranu kako bismo uticali na nivo holesterola u krvi?

„Maslinovo ulje ima u sebi aktivne supstance koje na više različitih mehanizama deluju na snižavanje holesterola i sprečavaju njegovu sintezu u jetri. Te supstance smanjuju resorpciju iz crijeva i pospješuju njegovo izbacivanje iz organizma“, dodaje Manasijevićeva.

Dodatan oprez

Suplemente za snižavanje holesterola ne bi trebalo kombinovati sa statinima, lijekovima za snižavanje holesterola.

Koji čajevi mogu uticati na snižavanje holesterola?
„Kod nas na tržištu i u narodnoj medicini najviše su zastupljeni čajevi na bazi lista artičoke, zatim sjeme piskavice. Ovi sastojci ulaze u sastav nekih biljnih mješavina i većina ljudi se odlučuje za više različitih biljnih kombinacija u okviru jednog čaja.“

Koliko brzo djeluju čajevi?
„Tri mjeseca je prosječno vremenski interval kada ponovo treba uraditi analize krvi i provjeriti da li je došlo do nekakve promjene.“

Koliko su bezbijedni ovi čajevi?
„Čaj od lista artičoke trebalo bi da izbjegavaju pacijenti koji imaju problema sa žučnom kesom. Ograničenja koja postoje uglavnom se odnose na trudnice i dojilje, kao i djeca do dvanaest godina“, objasnila je Maja Manasijević, magistar farmacije.

Savjet
Najveća količina holesterola u našem organizmu se stvori tokom noći, zbog čega se savjetuje uzimanje suplemenata za snižavanje holesterola uveče.

Farmaceutkinja je istakla da je potreban dodatni oprez kod primjene lijekova za razređivanje krvi. Osobe koje uzimaju antikoagulantnu terapiju treblo bi prvo da konsultuju svoje ljekare, kao i da lijekove ne uzimaju u blisko vrijeme kada uzimaju čaj.

Tinkture koje utiču na snižavanje holesterola
„Što se tiče samih tinktura one su bezbjedne za primjenu. Kod nas se u te svrhe najčešće koriste tinkture na bazi lista artičoke, zatim tu je bijeli luk i tinktura srijemuša.“

Ko ne smije da koristi tinkture?
„Pacijenti koji koriste medikamentoznu terapiju treba da naprave pauzu između uzimanja terapije i primjene samih kapi. Kapi su na bazi alhoholnog ekstrakta, pa se koriste razblažene, obično sa vodom ili mlijekom, tako da je količina alhohola koja se unese zanemarljiva. Postoji preporuka da se napravi razmak, od minimum dva sata, da ne bi tinktura uticala na terapiju“, napominje farmaceutkinja.

Izvor: agrosavjet.com/

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh