Connect with us

Agro kutak

Četiri neobična načina za uzgoja rasada

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Pored uobičajenih saksija i odsječenih boca, ovdje možete pronaći i rasad u najneobičnijim posudama. Odabrali smo 3 najneobičnije metode uzgoja.

Uzgoj rasada u puževima

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Vjerovatno je svaki baštovan vjerovatno čuo za uzgoj sadnica u puževima, ali jesu li svi probali? Ova metoda svakako zaslužuje vašu pažnju.

Da biste dobili puža, potrebno je da uzmete rolu tankog pjenastog polietilena, razvaljajte ga po dužini, jednu polovinu sipajte zemlju i raširite sjemenke bliže rubu, zatim navlažite zemlju i sjemenke. Umotajte materijal sa sjemenom u rolnu, stegnite gumicom za tegle, stavite u tanjir, tepsiju ili neku drugu posodu.

Gotove puževe stavite u posudu tako da rub na kojem se nalaze sjemenke bude na vrhu.

Sjemenke će proklijati prilično brzo, a možete ih presaditi u zasebne posude odmotavanjem puža. Njegova glavna prednost je što zauzima mnogo manje prostora od bilo koje druge posude, a korijenje biljaka se ne dodiruje.

Uzgoj sadnica u vrećicama čaja

Ako volite piti čaj iz vrećica sa svojom porodicom, ne morate ih bacati, možete posijati sadnice u ove mini posude. Nakon upotrebe, vrećica čaja se reže odozgo, u nju se sipa hranjiva zemlja i stavljaju sjemenke. Zatim se vrećice stavljaju u vodootpornu posudu i redovno zalivaju.

U njima možete uzgajati sadnice prije branja, a zatim ih poslati u veliku posudu bez skidanja vrećice. Ovo je odlično rješenje za paprike, koje ne podnose presađivanje i druge slične kulture.

Uzgoj rasada u ljuskama od jaja

Male sadnice cvijeća mogu se sijati u ljuske jaja. Da biste to učinili, ljuske se operu, osuše, napune zemljom i stave na prozor. Glavna prednost takvih kontejnera je ekološka prihvatljivost. Osim toga, prije sadnje ne morate vaditi sadnice, dovoljno je stisnuti ljusku u ruci, zgnječiti je, a sadnicu možete posaditi na stalno mjesto. Dobit će dobru dozu gnojiva od ostataka ljuske jajeta.

Uzgoj rasada u korama citrusa

Ova opcija nije pogodna za sve ljubitelje citrusa, već samo za one iz kojih se cijedi sok pomoću sokovnika. U preostale polovine kore citrusa možete sigurno posijati 1-2 sjemenke.

Priznajemo da su ove metode prikladnije za zabavu i eksperimentisanje ali ne i za velike projekte i velike proizvođače.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh