Connect with us
Čičak, Arctium lappa L., A. majus Bernh, Asteraceae…Privucite ljubav, sreću i blagostanje -Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Čičak, Arctium lappa L., A. majus Bernh, Asteraceae…Privucite ljubav, sreću i blagostanje -Ljekovito bilje

Iako se ne ističe ljepotom, čičak je jedina biljka čiji cvijet nikada ne truhne i ne raspada se. Okultisti ga koriste u svojim ritualima za privlačenje sreće, ljubavi i bogatstva, a uz to je i vrlo ljekovit.

Čičak (Arctium lappa L., A. majus Bernh, Asteraceae) je dvogodišnja biljka visoka do 150 cm. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm dug. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i prstenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su grozdasti ili metličasti, a nalaze se na kratkim štapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva “čičak”). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. Samonikao je u Evropi, a unesen je u Aziju i Sjevernu Ameriku.

Korisni dijelovi

Oduvijek se u tradicionalnoj (narodnoj) medicini preferira upotreba korijena, po mogućnosti svježeg. Čičkov korijen je velik, duboko prodire u tlo, pa je stoga njegovo sakupljanje u samoniklim staništima naporan posao. Na tržištu se nađu i listovi čička, mada se isključivo preporučuje upotreba korijena i pripravaka korijena.

Korijen čička sadrži velike količine (preko 50 posto) složenog šećera inulina, fenolskih spojeva i skupinu nezasićenih sumpornih spojeva (poliena i poliina) poput arktinona, arktinola i lapafena. Listovi, pak, sadrže gorke laktone poput arktiopikrina.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Službena upotreba korijena čička kao lijeka nije usklađena među državama. Francuska je uvrstila korijen čička u posljednju farmakopeju (zbir ljekovitih supstancija i biljaka), no komisija njemačke Vlade te Europska agencija ESCOP smatraju kako se biljka koristi na temelju tradicionalne upotrebe, a ne provjerenih kliničkih ispitivanja.

Bez obzira na neslaganja u vrednovanju ljekovitog djelovanja biljke, svi se općenito slažu kako je upotreba opravdana, prije svega kod kožnih tegoba i bolesti različitih uzroka. Nezasićeni sumporni spojevi pokazuju dobro djelovanje protiv gram pozitivnih bakterija.

Stoga se pripravci korijena koriste kod infekcija kože izazvanih streptokokima i stafilokokima, poput impetiga i folikulitisa, zatim kod drugih upalnih bolesti kože, kao što su akne, psorijaza i seboreja.

Čistač kože

Biljka se tradicionalno koristila i kod tegoba probavnog sistema, reumatoidnog artritisa, kao diuretik te za “čišćenje krvi”. No moderna fitoterapija, prije svega, naglašava upotrebu kod kožnih tegoba.

Tradicionalna fitoterapija naziva čičak “čistačem kože”, pa bi svi kojima je stalo do skupe kozmetike trebali smatrati čičak nekom vrstom „kozmetike koja se koristi iznutra”. Da bi se ispoljilo djelovanje čička, potrebna je dulja kura koja traje 3 – 4 nedjelje, a ponekad se ponavlja nakon 7 – 10 dana pauze. Jedna od karakterističnih pojava je privremeno pogoršanje simptoma bolesti. To pogoršanje je kratkotrajno i ne zahtijeva prekid terapije. Puno djelovanje na kožne tegobe uoči se upravo na samom kraju kura.

Čičak je biljka sigurna za upotrebu. U slučaju žučnih kamenaca treba upitati fitoaromaterapeuta za način primjene jer će biti potrebno korigirati dozu. Izbjegava se kod alergije na biljke iz obitelji Asteraceae.

Korijen čička je veoma cijenjen u makrobiotičkoj kuhinji, zbog okrepljujućeg i pročišćavajućeg djelovanja, pa se često po jedan ili dva isjeckana korijena dodaju supama, čorbama i jelima od mahunarki.

RECEPTI

Čaj protiv opadanja kose, čireva, ekcema, dijabetesa…

Čaj od čička je siguran lijek za sprječavanje opadanja kose, za liječenje čireva, ekcema, reumatizma i dijabetesa. Priprema se na slijedeći način: dvije kašike korijena čička preliti jednom šoljom hladne vode i staviti da ključa 10 minuta. Piti dvije šolje dnevno protiv reumatizma i dijabetesa.

Protiv toksina

Korijen čička sjajan je borac protiv toksina. Čaj od sasušenog korijena starog do godinu dana, pospješuje izlučivanje urina i znoja, pa tako čisti krv. Čaj od mladog lišća koristi se protiv bolesti želuca i nadutosti.

Melem protiv bubuljica

Suh korijen čička, isitnjen u prah, pomiješan sa kantarionovim ili maslinovim uljem, premazuje se preko bubuljica, gnojnih rana, čireva i raznih osipa po koži.

Protiv reume

Lišće čička skuhano u vinu liječi od kamenca u mokraćnim kanalima, a kad se u litar vode popari 10 grama sušenog lišća i pije ujutro i uveče po jedna šolja, vrlo brzo se ublaže simptomi reume.

Za bujnu kosu

Čičak se odvajkada koristi za njegu kose. Osim kupovnog ulja za bujnu zdravu kosu, preporučuje se i njeno pranje čajem od čičkovog korijena.

Magijski rituali

Zbog svoje osobine da prijanja za druge predmete, vjeruje se da čičak izaziva i magično djejstvo spajanja. Zato je dobro imati stabljiku s plodovima čička u kući i lijepiti na nju cedulje sa zapisanim željama. Stari narodi su vjerovli da je dobro prije odlaska na posao ili u školu dodirnuti čičak.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh