Connect with us
Čičak, Arctium lappa L., A. majus Bernh, Asteraceae…Privucite ljubav, sreću i blagostanje -Ljekovito bilje

Priroda i zdravlje

Čičak pomaže u borbi sa rakom – Ruski Travar

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Lekovita svojstva ove korovske biljke u ruskim receptima, pokazala su se delotvornim u lečenju najtežih bolesti.

Koren čička, jedne od najučestalijih korovskih biljaka zajedno sa mladim izdancima i stabljikom sadrže brojna jedinjena koja su antioksidansi. Upravo oni su prevencija za mnoge bolesti, daju svojevrsnu regeneraciju organizmu i pojačavaju imunitet. Ipak prema drevnim zapisima iz tradicionalnih ruskih recepata, koren čička u mešavini sa još nekoliko prirodnih sastojaka pokazao se kao delotovran u lečenju kancera.

Čičak je dvogodišnja biljka za koju se veruje da je iz Sibira. Za lek se upotrebljava svaki njen deo koren, stabljika, listovi, cvetovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre.  Posle godinu dana čuvanja, i koren, i listovi, i seme gube svoje lekovito dejstvo i treba ih zameniti novim. Sadrži etarska ulja, gorke materije, sitosterol i mnoge druge korisne sastojke zbog čega se koristi za regeneraciju teško ošetećenih tkiva. Izuzetno je lekovita i netoksična biljka.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Pun vitamina

Čičkov koren se koristi u biljnoj medicini širom sveta, jer je dobar antioksidans i ima moćno antibakterijsko i antiinflamantorno djestvo.

Širom Rusije i Azije ova biljka se već  hiljadama godina koristi u lečenju upale grla, krajnika, prehlade, pa čak i boginja. Koren čička koristi se kod problema sa kožom kao što su psorijaza i ekcem.

Koren ima slatkast ukus i hrskavu teksturu, pa se koristi i u kulinarske svrhe kao korenasto povrće. Zagovornici makrobiotičke ishrane kažu da pomaže protiv bolesti metabolizma. Čičak aktivira metabolizam i tako topi masti, pa se kao korenasto povrće u makrobiotičkoj ishrani koristi za izbalansiran obrok i spada u redovnu namirnicu.

Poseduje svojstvo diuretika, deluje protivupalno i stimulativno, a preparate ove biljke mogu da koriste i najosjetljivije osobe, deca, trudnice i dijabetičari.

Podzemni delovi čička sadrže samo 72 kalorije na 100 grama svežeg proizvoda, što ga karakteriše kao dobar izvor neskrobnih polisaharida, kao što su inulin, lapin, sluz, pa je i laksativ. Inulin iz korena čička deluje kao probitoik i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjenju telesne mase i holesterola. Koren sadrži znatne količine kalijuma, koji pomaže u kontrolisanju srca i krvnog pritiska. Pored kalijuma, koren čička je bogat vitaminom C i vitaminom D, a oba su prirodni antioksidansi koji pomažu organizmu da ostane zdrav. Sadrži i minerale, cink, kalijum, selen i fosfor.

Lekovita mešavina

Budući da tretira toliko različitih problema ljudi ne treba da ga doživljavaju kao divlji korov, već kao moćnu biljku koja leči.

Kako bi ste napravili lekovitu biljnu mešavinu sa čikom za potrebe  borbe protiv raka, potrebno je da sameljete koren čička i stavite ga u teglu. Nakon toga, u ovu mešavinu sipajte jednake količine pravog meda i čsite votke.

Mešavinu držite u dobro zatvorenoj tegli 20 dana na tamnom mestu. Nakon toga uzmite po jednu supenu kašiku smese tri puta dnevno, najmanje 40 minuta pre jela kako bi lek direktno delovao na maligne ćelije raka.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh