Connect with us
Cimet u bašti: Prirodni fungicid, tjera štetočine, stimuliše rast biljaka!

Agro kutak

Cimet u bašti: Prirodni fungicid, tjera štetočine, stimuliše rast biljaka!

Cimet je prekrasan dodatak kolačima i velikom broju drugih specijaliteta, ali i vrtlarima može biti od velike koristi. Ovaj svestrani začin može se koristiti za pomoć korijenskim reznicama, kako bi se spriječilo da gljivice unište sitne sadnice, pa čak i za držanje štetočina daleko od vašeg doma. Nakon što naučite kako koristiti prah cimeta za zdravlje bilja, razmislit ćete dvaput prije nego što uzmete jake hemikalije za svoje potrebe u vrtlarstvu.

Ovdje su neke od najčešćih primjena cimeta u vrtovima:

Cimet protiv štetočina

Ako imate problema s mravima u vašem domu ili stakleniku, cimet dobro rastjeruje. Mravi ne vole hodati gdje se nalazi cimetov cvjetni prah, pa će se problemi s ljetnim mravima smanjivati. Koristite cimet za štetnike unutar i izvan vaše kuće. Pronađite njihov ulaz i pospite prah cimeta na put kuda se kreću. Cimet neće ubiti mrave u vašem domu, ali će spriječiti nove da dolaze. Ako imate problema s mravima u pijesku vašeg djeteta, pomiješajte cimetov prah s pijeskom i dobro promiješajte. Mravi će se udaljiti od pijeska.

Cimet pomaže kod ukorjenjivanja

Ako nemate hormon za ukorjenjivanje reznica, a želite ih posaditi, iskoristite cimet. Dovoljno je da reznicu ostavite da joj se površinski sloj prosuši. Prije sadnje, stavimo je u prah cimeta tako da se prekrije zarezano mjesto i spremna je za sadnju.

Dajte reznicama brz početak uz pomoć cimetovog praha. Sipajte žlicu simeta na papirnati ubrus i umočite vlažne krajeve stabljike u cimet. Cimet će potaknuti stabljike da proizvode više stabljika, a istovremeno pomažu u sprječavanju gljivica koje uzrokuju bolesti.

Cimet kao fungicid

Proizvodnja rasada je uvijek rizična zbog velikog broja gljivica i drugih uzročnika bolesti koji napadaju sjeme u fazi klijanja i nicanja, kao i mlade biljčice. Cimet će spriječiti ovaj problem ubijanjem gljivica.

Vaše divne biljke su prekrivene gljivicama? Pospite ih mljevenim cimetom i one će nestati. Ako se, međutim, na zemlji pojavio bijeli premaz, pospite ga cimetom i lagano izmješajte. Ovo će spriječiti da se gljivice razmnožavaju.

Da biste bili sigurni da mlade biljke nisu napadnute bolestima, pripremite organsko sredstvo sa cimetom protiv gljivica. Stavite dva zdrobljena aspirina u pola litra vode i dodajte jednu kašiku cimeta. Pomješati i ostaviti da stoji 12 sati. Nakon toga procijedite u posudu. Ovom mješavinom vlažite reznice dva sata i posadite ih. Videćete kako će biti lijep vaš vrt – prenosi Moj Enterijer

Cimet zacjeljuje rane

Dok ste radili u bašti, da li ste slučajno oštetili zdrave biljke? Što prije je moguće pospite mljevenim cimetom – začin će brzo regenerisati oštećena mjesta.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Agro kutak

Na vrh