Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Čišćenje utrobe po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za čišćenje utrobe. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Kao izvrstan su lijek bobice (jagode) od pasdrijena za či šćenje utrobe, kada je zatvorena ili kada je izmet u čo– vjeku zapečen. Ovaj lijek djeluje povoljno i bezbolno. U tu svrhu priređuje se lijek na ovaj način: Uzme se 600 grama svježih i potpuno zrelih bobica, uz to 1 kilogram šećera i to se zajedno kuha tako dugo dok bude od toga posve gusta tekućina (sirup) koja će imati ljubičasto-crvenu boju.

Ili na ovaj način:

Uzmu se sasvim zrele jagode, koje se početkom listopada naberu i upola zgnječe. Ovako zgnječene stave se u lonac, koji se dobro pokrije i stavi na toplo mjesto osam dana. poslije toga vremena izdvoje se jagode (bobice), a sok procijedi kroz kakvu čistu krpu, zatim ga se pomiješa sa šećerom ili vrcanim medom, doda mu se nešto malo cimeta, karanfla ili kakve druge mirodije i kuha tako dugo dok bude gusta tekućina (sirup). ta tekućina izvrsno je sredstvo za čišćenje utrobe i tjera na mokraću (vodu). Za malenu djecu dovoljno je da uzmu malu kavenu žlicu tog lijeka.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

I na ovaj način propisuje se uzimanje toga lijeka: U 150 do 180 grama vode razmuti se za odrasle 30 grama te tekućine, a za djecu dovoljno je 8–12 grama razmutiti u 90–100 grama vode, i toga lijeka uzima bolesnik svaki sat po dvije žlice.

Isto tako dobar je lijek za pročišćenje utrobe i ovaj: Uzme se 60 g tekućine od pasdrijena, 60 g tekućine od boba smrikovih (Juniperus communis L) i 50 g bazgova (Sambucus nigra L) soka. Sve ovo dobro se promiješa i bolesnik uzima tog lijeka svako pola sata po pola žlice. Naposljetku bobice od pasdrijena ukuhane u šećeru upotrebljavaju se kao proljetni lijek koji će nas pročistiti od svih škodljivih sokova i plinova što su se tijekom zime u našoj utrobi nagomilali.

Jaka sredstva za čišćenje utrobe su: pasdrijen, raved (rabarbara) 3–4 puta uzeti, svaki put po pola grama, praška od aloja pola grama (malo na vrhu noža) prokuhan sa žlicom meda i 3–4 žlice vode 3–4 puta uzeti. ili kada se natašte popije mlaka čaša vode, prokuhane s jednom malom žlicom soli.

Blaga sredstva za čišćenje utrobe jesu: crni trn, krkavina (krušina, bazga, raved u manjim obrocima, kiseli kupus, gorka troliska, kantarija i preslica).

Ili neka se popije svakog dana po jedna čaša vina od bosiljka. U staklo od jedne litre stavi se šaka lišća od bosiljka, nadolije se zdravim vinom i ostavi 10–12 sati potopljeno, nakon toga dobro je za piće.

Ili neka se uzme četvrt litre vina i četvrt litre vode, 15 g sjemena od kopra mirisavog (Anethum graveolens L), potopljeno se drži 12 sati i kuha 5 minuta sa žlicom meda. Ovog čaja treba 1–2 šalice popiti svakih 1–2 sata po jednu žlicu.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh