Connect with us
Čudo narodne medicine: Ne postoji bolest koju ovaj napitak ne može da izleči! (RECEPT) - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Čudo narodne medicine: Ne postoji bolest koju ovaj napitak ne može da izleči! (RECEPT) – Ljekovito bilje

Da i ste znali da luk ima neverovatna lekovita svojstva i da od njega može da se napravi napitak koji leči veliki broj bolesti?

Iako možda nema najprijatniji ukus, njegova moć u lečenju je velika zbog izrazito velikog sadržaja pigmenta poznatim kao kvercetin. Upravo je ovaj pigment uglavnom zaslužan za lekovitost raznih biljaka, a istraživanja su pokazala da se ta materija bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica.

Najveća koncentracija kvercetina u crnom luku nalazi se u njegovoj ljusci, pa se baš zbog toga često preporučuje da prilikom kuvanja supe koristite neoguljeni luk. Osim toga, dokazano je da je kvercetin i moćan antioksidans, što pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i izazivaju bolesti. Takođe, crni luk je i bogat izvor C vitamina, koji, iako ne sprečava nastanak bolesti, pomaže u skraćivanju trajanja simptoma ukoliko ga koristimo na samom početku njihovog nastanka.

Uz vitamin C, crni luk sadrži i vitamine A, B i E, tako da revitalizuje naš organizam i poboljšava zdravlje u celini. Još jedno bitno svojstvo ovog povrća je veliko prisustvo hroma, minerala koji pomaže ćelijama da reaguju na insulin — drugim rečima, što više konzumirate crni luk, to je niži nivo glukoze.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

U ovim slučajevima deluje bolje od bilo kog leka:

1. Pomaže dijabetičarima

Prema kliničkim istraživanjima, hrom kojeg ima u velikim količinama, utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi, povećava tolerantnost na glukozu, snižava insulin, kao i ukupan holesterol i trigliceride, a pritom utiče i na povećanje dobrog holesterola.

2. Reguliše krvni pritisak

On utiče na snižavanje krvnog pritiska do normalnog nivoa, bez bilo kakvih nuspojava ili posledica po metabolizam.

3. Dobar za sve kardiovaskularne probleme

S obzirom da je moćan antioksidans, pa zbog toga igra važnu ulogu u sprečavanju oksidacije molekula holesterola. Upravo su oksidovani molekuli holesterola ti koji se lepe za naše arterije i krvne sudove i izazivaju arterijsko začepljenje.

4. Smanjuje rizik od nastanka raka

Luk sadrži ogromne količine molekula sumpora. Ovi molekuli, osim što pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, takođe su odgovorni i za prevenciju širenja kancera u organizmu preko ćelijske apoteoze.

5. Leči anemiju

6. Umiruje bolove u stomaku i želucu

Crni luk ima analgetska i antibakterijska svojstva koja će vam pomoći da umirite stomak i druge želudačne sindrome.

7. Smiruje urinarne infekcije

Zahvaljujući antibakterijskom svojstu ubija i sve bakterije koje izazivaju urinarne nfekcije.

8. Smiruje napade astme

Medicinska istraživanja su pokazala da sumpor sprečava razvoj biohemijskih tvorevina koje potencijalno dovode do astmatičnih oboljenja, a pošto je izrazito bogat sumporom, čaj od crnog luka omogućiće njihovu efektivnu prevenciju.

9. Sagoreva masne naslage

Luk je izrazito bogat hranljivim vlaknima, mineralima i pomenutim antioksidansom kvercetinom, a sve to može vrlo efikasno doprineti gubitku kilaže.

10. Zaustavlja starenje

Luk se pokazao kao vrlo delotvorno sredstvo protiv starenja. Vitamini A, C i E koje u luku nalazimo, važni su za lečenje oštećenja kože nastalih od UV zraka, kao i za prevenciju prevremenog starenja kože do kojeg dolazi zahvaljujući lošem dejstvu slobodnih radikala. Luk sadrži visoku koncetraciju kvercetina, najmoćnijeg antioksidansa koji čuva našu kožu od bora. S druge strane, vitamini i sumpor održavaju vašu kožu mekom i elastičnom

Za pripremu čaja biće vam potrebne

  • 2 glavice luka
  • i litar vode.

Priprema:

Odaberite 2 glavice crnog luka sa ljuskom, operite ga i isecite svaku na 4 dela;
Stavite luk u 1 litar vode i kuvajte sve dok ne ostane trećina vode;
Procedite čaj i ostavite da se malo ohladi.

Najbolje je ovaj čaj piti pred spavanje. S obzirom da nema baš najlepši ukus, možete da zasladiti kašikom meda ili smeđeg šećera.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh