Connect with us
Čuva mozak, štiti srce i bubrege, čisti telo od toksina: Ova biljka je lek nad lekovima! - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Čuva mozak, štiti srce i bubrege, čisti telo od toksina: Ova biljka je lek nad lekovima! – Ljekovito bilje

Kod nas nije široko poznata i ne primenjuje se često u ishrani, a njena lekovita svojstva su beskonačna.

Špargla je povrće, to su „štapići“ u zelenoj, beloj ili lilkastoj boji, koji su prepuni esencijalnih vitamina i minerala neophodnih našem organizmu za pravilan rad. Takođe, naučno je potvrđeno da špargla poboljšava i otklanja simptome mnogih oboljenja i odlična je preventiva za neke od najtežih medicinskih dijagnoza.

Špargla je diuretik – podstiče izlučivanje viška tečnosti iz organizma, čime potpomaže izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ispiranje viška soli iz organizma. Otklanjanje viška soli iz organizma posebno je dobro kod stanja edema, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. Špargla sadrži i purine, koji u organizmu stvaraju mokraćnu kiselinu, pa se ne preporučuje u većim koiličinama ljudima koji pate od gihta i sličnih oboljenja.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Špargla za mozak – poseduje velike količine folne kiseline, koja zajedno sa vitaminom B12 deluje protiv opadanja kognitivnih i motoričkoh funkcija. Naučne studije su potvrdile da osobe koje uzimaju optimalnu količinu folene kiseline i vitamina B12 imaju jače mentalne kapacitete, bolju koncentraciju i pamćenje.

Šparga jača imuni sistem – ova bilja obiluje vitaminima C i E, manganom, ali i antioksidansima kao što su karoten, lutein, kriptoksantin i leaksantin, koji uništavaju slobodne radikale u telu i na taj način štite organizam od virusnih i bakterijskih infekcija.

Špargla kao detoks – ova namirnica je izuzetno nisko kalorična (100grama prargle sadrži samo 4 kalorija) a ima i nizak nivo masti, što je čini odličnim diuretikom, jer podstiče čišćenje organizma od nakupljenih štetnih materija, detoksikaciju i smanjenje krvog pritiska (zahvaljujući izbacivanju viška tečnosti). Ukoliko je uključite u svoju ishranu, pomoćiće i kod dijeta, jer će vas osloboditi viška tečnosti i očistiti organizam.

Špargla je afrodizijak –ona sadrži brojne sastojke koji učestvuju u izgradnji hormona, pa je time i prirodni afrodizijak. Takođe, obiluje folatima koji dokazano utiču na povećanje libida.

Špargla jača koštani sistem – izvor je vitamina K koji pomaže pri koagulaciji krvi i poboljšava zdravlje, otpornost i održava gustinu kostiju. Zbog svog sastava, špargla je nezamenjiva u očuvanju koštano – zglobnog sistema organizma.

Špargla i kancer – Sadrži veliki broj fitonutrijenata pod nazivom saponini, za koje su naučna istraživanja potvrdila da imaju antiinflamatorna, antivirusna i antikancerogena svojstva. Studije su takođe dokazale da špargla pomaže u prevenciji nekih veoma ozboljnih oboljenja kakvi su HIV, cistična fibroza, Alchajmerova bolest, dijabetes, različite vrste anemija, kardiovaskularni problemi i različiti tipovi karcinoma.

Valjalo bi dodati i to da špargla proizvodi estrogen, čime umanjuje tegobe izazvane menopauzom.

Sve u svemu, ovo povrće poseduje ogromnu zdravstvenu vrednost i uključivanje špargle u ishranu može vam doneti puno koristi i kao preventiva i kao lek.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh