Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Da dojilji mlijeko obilnije nadolazi – Sadik Sadiković

U ovom članku donosimo vam recepte da dojilji mlijeko obilnije nadolazi . Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Treba uzeti 6 g sitnog šećera, po 3 g u prah istucanih isuše nih korica od naranče i sjemena od komorača (Foenicu-lum ofcinale All.) i 25 g magnezija iz ljekarne. to se zajedno dobro pomiješa i razdijeli na sedam jednakih dijelova. Svaki dan sedam dana uzme se s vodom ili mlijekom jedan dio ovog praška. prsa neka se oblažu u vinu kuhanom pitomom metvicom (matičnjak, Melissa ofcinalis L). Na jednu litru vina stavi se 80 g matičnjaka, potopljen se drži 12–16 sati i kuha dobro poklopljeno i poistiha jedan sat. Oblog svakih 1 i pol do 2 sata promijeniti. Nadalje neka se uzima tri tjedna tri puta dnevno na vrhu noža sjemena od koprive i s mlijekom ili vodom neka se popije.

Ili neka se popije svakog dana 1–2 šalice svakih 1–2 sata u mlijeku kuhanog sjemena od aniža i komorača. Od svakog po pola male žlice na jednu šalicu mlijeka, kuhati treba 10 minuta s jednom žlicom meda.

U jelo neka se stavlja osušenog lišća ili svježeg lišća od krosuljice, krabuljice (Anthriscus Cerofolium Hoffm.), koje je vrlo ugodnog mirisa i okusa u jelu. ako se ima podosta ove biljke, vrlo je dobro dnevno popiti po 1 do 2 male žlice iz svježe biljke iscijeđenog soka pomiješanog s mlijekom uz pridodatak male žlice meda.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Ako žena nema mlijeka, neka jede leću (Ervum lens).

Kad se dojiljama mlijeko zapeče, prsa zapale i prokinu

Treba na prsa privijati melem od sjemena grahotuše (pi skavica, božja trava) (Trigonella Foenum graecum L). Sjeme se samelje i zakuha kipućom vodom i vinskim octom. Na mokru lanenu krpu, na 3 cm debelo, premaže se i još toplo privija na prsa. Suhim i toplim preko. Ovi su oblozi prava blagodat, jer ne daju rani zamladiti prije dok ne izvuku sav gnoj i nečistoću iz rane. Osim ovih obloga, treba piti svakog sata po jednu žlicu čaja. Za čaj se uzme osam g korijena bibernele (Pimpinella magna L) i kuha se s jednom litrom vina poistiha pola sata. Onda se još kipuće prelije na 6 g kadulje (Salvia ofcinalis L), 6 g majčine dušice (Tymus Serpyllum L), 4 g kantarije (Eryathrea Centaur. Pers.), 3 g pelina (Artemisia Absinthum L) i 6 žlica meda, kuha se još 5 minuta i 10 minuta dobro poklopljeno pari.

Ako se prsa prokinu zbog zapečenja mlijeka, treba staviti na prsa list cikle (Brasicca vulgaris var. Cicla) da izvlači što je zapečeno.

Ako se prsa prokinu zbog zapečenja mlijeka, dobro ih je obložiti listom ljiljana (Lilium candidum L), pa će odlaknuti.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh