Connect with us

Korisni saveti

Da li je koren celera preporučljiv za osobe sa dijabetesom?

Koren celera je neobično i hranljivo zimsko povrće sa širokom primenom koje donosi brojne zdravstvene beneficije, od poboljšanja zdravlja kostiju do podrške boljem funkcionisanju srca.

Ovaj deo biljke celer raste ispod zemlje i pripada istoj porodici biljaka kao šargarepa, paškanat i repa. Prepoznatljiv je po svom neobičnom izgledu, sličnom deformisanoj repi, sa prljavo belom bojom i grubom, kvrgavom površinom pokrivenom sitnim korenima. Sa druge strane, njegovo glatko, belo meso podseća na krompir.

Kakve zdravstvene prednosti pruža koren celera?

Celer je neobično hranljivo povrće sa širokom primenom, donoseći brojne zdravstvene prednosti kao što su poboljšanje zdravlja kostiju i srca, a takođe može smanjiti rizik od dijabetesa. Koren celera smatra se zimskim korenastim povrćem i često se koristi u salatama, supama i čorbama. Može se konzumirati sirov ili kuvan, pri čemu sirovi koren ima hrskavu teksturu, dok kuvani postaje nešto slađeg ukusa i može se pasirati, peći ili kuvati.

Iako je korenasto povrće, celer sadrži malo prirodnog šećera – samo 2,5 grama po šolji, uz dodatak 2,8 grama vlakana. Glikemijski indeks hrane meri brzinu kojom hrana podiže nivo šećera u krvi. Sirovi koren celera ima nizak glikemijski indeks od 35, što se smatra niskim, budući da su vrednosti ispod 55 niske.

Kako koren celera utiče na nivo šećera u krvi?

Milioni ljudi širom sveta pate od dijabetesa tipa 2, stanja koje narušava sposobnost tela da kontroliše nivo glukoze u krvi. Stručnjaci ističu da zdrava ishrana može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Prema istraživanju iz 2012. godine, koje je obuhvatilo 16.154 ispitanika, osobe koje su konzumirale najviše korenastog povrća imale su 13% manji rizik od dijabetesa u poređenju sa onima koji su ga unosili u manjim količinama.

Međutim, studija iz 2019. godine koja je obuhvatila 424 deteta i adolescenata nije pronašla uticaj konzumacije korenastog povrća na verovatnoću razvoja metaboličkog sindroma, faktora rizika za dijabetes.

Celer kao podrška metaboličkom zdravlju

Koren celera može biti koristan dodatak ishrani za osobe s metaboličkim poremećajima ili one koji žele da ih preventivno deluju. Ovo svojstvo korena celera pospešuje vlakno koje sadrži, usporavajući apsorpciju šećera u krvotok, smanjujući rizik od iznenadnih skokova i padova nivoa šećera u krvi.

Ovo posebno koristi osobama s dijabetesom tipa 2, pomažući im lakše kontrolisanje nivoa šećera u krvi. Dodatno, u poređenju s drugim korenastim povrćem, celer ima relativno nizak sadržaj ukupnih ugljenih hidrata, što dodatno povećava njegovu efikasnost u kontroli šećera u krvi.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Korisni saveti

Na vrh