Connect with us
Junske biljke: Hajdučka i gospina trava za ženske bolesti, dan i noć za čišćenje krvi

Agro kutak

Dan i noć – Ovaj cvijet cvjeta čak i ispod snijega

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Dan i noć je otporna biljka, ne traži posebnu njegu i prihranu, a gotovo je i jedini cvijet koji uljepšava balkone i bašte tokom zime.

Ova zemljasta biljka uspijeva u svakom zemljištu. Mogu da se posiju praktično bilo kada i bilo gdje. Ukoliko se to uradi krajem ljeta, cvjetaće tokom zime. Ukoliko se posade u proljeće davaće cvjetove sve do kraja ljeta. Ako se posiju u jesen, uspiješno će prezimiti i procvjetati u proljeće. Međutim, pošto je ovo jedna od rjetkih biljaka koje su sposobne da cvjetaju i ispod snijega, najbolje je presaditi je u jesen. Sadi se na razmak od 20 santimetara i brzo će prostor popuniti zelenim listovima i šarenim cvjetovima.

Ljubičica dan i noć se najviše koristi za jesenju i proljećnu dekoraciju vrtova i balkona, a veoma lijepo ukrašava ivičnjake u baštama i lejama. Koristi se i kao pokrivač tla između lukovičastih ukrasnih biljaka i između grmlja. Fantastično izgleda u prozorskim sandučićima, ali i u žardinjerama kao prvi red cvijeća sa visokim perenama.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Postoji i mini dan i noć sa sitnim cvjetovima koja se divno kombinuje i zauzima malo mjesta. Ljubitelji cvjeća sve više nabavljaju hibride koji imaju baršunaste cvjetove, a među njima je viola poljubac, koja je zaista posebna. Jedno je sigurno, viole – dan i noć zaslužuju drugačiju posudu od ostalog cvjeća, a najlepše su u vintidž kofama i posudama.

Zaliva se predveče, najbolje tri puta nedeljno i to direktno u zemlju, a ne preko listova. Ukoliko se sadi za ljeto onda je od proljeća treba zalivati svake večeri. Treba imati u vidu da iako hladnoća i mraz ovoj biljci ne mogu da naškode, dan i noć je veoma osjetljiv na vlagu. Zbog toga je najbolje da se saksija postavi na mjesto zaštićeno od padavina. Zemlja ne smije da bude suva, ali je treba kontrolisano zalivati.

Da bi se produžilo cvjetanje i da bi biljka bila zdrava, redovno treba uklanjati uvele i oštećene cvjetove i listove. Kada se viola lijepo primi, ne mora da se prihranjuje, ali će joj tečno đubrivo svakako koristiti da ljepše i duže cvijeta.

Raznožavaju se sjemenom ili diobom bokora. Treba imati u vidu da je ovo jednogodišnja biljka (iako stručnjaci tvrde da je dvogodišnja), pa je ljepše posaditi novu. Naime, već poslije nekoliko mjeseci cvjetanja stablo im se izdužuje, a cvjetovi su sve sitniji. Zbog toga se dan i noć gaji od jeseni do proljeća i onda zamjeni ljetnjim perenama.

Rđa, pjegavost, plamenjača, pepelnica, lisne vaši i još mnoge druge bolesti mogu napasti dan i noć. Ova biljka je prilično jeftina i lako se prima, pa je najjednostavnije nabaviti novu i odstraniti oboljelu biljku.

BOGAT SPEKTAR BOJA

Dan i noć dugo i veoma lijepo cveta, a pet latica je prilično veliko u odnosu na veličinu biljke. Gotovo da i ne postoji boja u kojoj ovo cvjeće nema latice. Pored bijele, žute, crvene i ljubičaste, mogu se naći i viole u crnoj ili dvije-tri boje. Klasična kombinacija je kada se dan i noć žute boje posade pored biljaka koje su plave, što je direktna asocijacija na ime. Lijepo je i kada se pomješaju crvena i žuta ili crvena i ljubičasta viola.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh