Connect with us

Ljepota i zdravlje

Dehidracija, grčevi, nepravilan rad srca: Simptomi nedostatka elektrolita i kako da ih nadoknadite prirodno! – Ljepota i zdravlje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Verovatno već znate za to da prilikom fizičke aktivnosti treba da se vodi računa o elektrolitima i da njihov gubitak treba nadoknaditi odmah po završetku treninga ili naprezanja. Oni se u organizmu brinu da naše telo ima dovoljno hidracije, a pomažu i pri drugim važnim organskim procesima koji su bitan deo našeg sveopšteg zdravlja.

Šta su zapravo elektroliti i koliko je važna njihova uloga u našem organizmu? Oni su supstance koje omogućavaju pravilnu preraspodelu vode i regulišu normalno odvijanje biohemijskih procesa u ćelijama i van njih. Njihov deficit može da dovede do raznih poremećaja, pre svega dehidracije, grčeva u mišićima, nepravilnog rada srca i drugih. Najpoznatiji su natrijum i kalijum, a tu su još hlorid, fosfor, kalcijum, magnezijum… Oni se gube znojenjem koje dolaze od intenzivne fizičke aktivnosti, a da biste nadoknadili njihovu neophodnu količinu u organizmu, možete konzumirati neke od narednih namirnica i pića.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Banane

Banane su odličan izvor elektrolita jer su veoma bogate kalijumom. Jedna banana u proseku sadrži oko 16% preporučene dnevne količine kalijuma, a može se jesti u kombinaciji sa puterom od kikirija za dodatne proteine, ili se ubaciti u ovsenu kašu za dodatak vlakana.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi bogati su kalcijumom i natrijumom, a to se posebno odnosi na mleko i razne vrste sireva. Njih svakako treba konzumirati redovno, a ovo je samo dodatna potvrda toga. Kalcijum se takođe nalazi i u pasulju, soji, bademima, tahiniju…

Belo meso i živina

Kada se spoje ova dva, najlogičnije preporuke su piletina i ćuretina. Kada je u pitanju belo ćureće meso, znamo da je nemasno, a sadrži i veliku količinu kalijuma i oko pola preporučene dnevne doze natrijuma u samo 100 grama.

Avokado

Znamo da se avokado najviše provlači kao nešto što je u trendu, ali on svakako predstavlja zdravu namirnicu i može vam pomoći da povratite elektrolite, naročito kalijum. Jedan prosečan avokado ima oko petine preporučenog dnevnog unosa, a možete ga pojesti na tostu sa dodatkom nekog sira za još jači efekat.

Vode sa dodatkom elektrolita

Nismo zaboravili ni ovu mogućnost, ali kod nje morate biti vrlo obazrivi. Postoje razne varijante ovakvih pića i neka od njih su prepuna šećera, tako da nisu preporučljiva. Proverite šta piše na etiketi i pijte ih isključivo nakon veće fizičke aktivnosti jer tako i te kako mogu da posluže svojoj svrsi, ali samo bez preterivanja.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljepota i zdravlje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh