Connect with us
Dragoljub – Borac protiv bakterija raste na vašoj terasi

Agro kutak

Dragoljub je cvijet koji povećava prinos u bašti, evo koja je njegova tajna

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Zbog svojih ljekovitih svojstava, dragoljub bi trebao biti u svakom vrtu. Velike količine vitamina C sastavni su dio ove biljke pa su zato cvjetovi i mladi listovi idealni za salate.

Dragoljub je u uzgoju kao jednogodišnja zeljasta biljka kojoj je domovina Peru, gdje raste kao trajnica – penjačica. Odatle je prenesena u Evropu u 16. vijeku. Stabljika joj puže ili se penje oko potpornja. Ima mesnate i sočne stapke. Biljka je jakog mirisa, posebno neki kultivari. Ima okruglaste listove izraženih žila.

Cvjetovi su smješteni u pojedinačnim glavicama i opora su mirisa. Uzgojeni su mnogobrojni kultivari koji su ili penjačice ili pužući ili patuljasti. Mlade biljke se sade u proljeće (april). Ako rastu na previše plodnu tlu, listovi preobilno rastu pa cvjetovi ne dolaze do izražaja. Brzo raste. Naziv roda potiče od grčkoga tropaion, trofej, jer su listovi oblika štita iznad kojih su cvjetovi nalik kacigama.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Listovi, cvjetovi, cvjetni pupoljci i ostruge nektarija mogu se jesti kao salata. Svježe isjeckani listovi daju ljuti začin za mekane sireve ili jela od jaja. Nedozrele sjemenke mogu se kiseliti kao zamjena za kapare. Dragoljub je sjajan saveznik u vrtu. Naime, zasaditi voće i povrće nije bilo dovoljno. Potrebno je zasaditi i cvijeće koje će privući pažnju upravo tamo gdje treba.

Zbog svojih ljekovitih svojstava, dragoljub bi trebao biti u svakoj bašti. Velike količine vitamina C sastavni su dio ove biljke pa su zato cvjetovi i mladi listovi idealni za salate. Treba naglasiti jednostavnost uzgoja jer, osim sunčanih položaja, ova biljka ne traži ništa više.

Prihranjivanje treba izostaviti, jer previše plodno tlo rezultira slabijom ili gotovo nikakvom cvatnjom. U bašti ga je najbolje saditi uz kupusnjače i paradajz, jer osim što privlači gusjenice, privlači i lisne vaši. S obzirom na to da je dragoljub vrlo osjetljiv na mraz, sa sjetvom u zatvorenom počnite tek krajem marta, a u baštu ga presađujte u maju.

Osim što može poslužiti kao mamac i tako odvratiti štetnike od napada na povrće, neke insekte može i odbiti svojim mirisom, pa se stoga preporučuje posebno uz tikvice i krastavce.

Da bi biljke obilno i dugo cvale, treba ih redovno prikraćivati. Ako se dragoljub uzgaja na manje plodnom tlu, listovi će biti manji i manje mesnati, ali će cvatnja biti obilnija.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh