Connect with us

Priroda i zdravlje

Drevni ruski melem za upalu jajnika – Ruski travar

Upalni procesi donose bolove, ali i dugotrajne posledice ukoliko se upala ne leči na vreme. Ovaj recept koristio se još u Carskoj Rusiji, a njegova lekovitost počiva na prirodnom pčelinjem vosku. Melem se pravi veoma lako u kućnim uslovima i može dugo da stoji, pa ga i dan danas većina domova u Rusiji poseduje među lekovima.

Pčelinji vosak predstavlja složenu mešavinu koja sadrži preko 300 materija. Poseduje antimirkobno i regenerativno dejstvo, pa je idealan za pravljenje obloga za zarastanje rana.

Prirodni vosak ima sposobnost da pri zagrevanju prima veliku količnu toplote, pa pri stavljanju na bolno mesto postiže poboljšanje cirkulacije krvi u tretiranoj zoni. Osim toga vosak ima i protivupalni efekat i posjeduje antibiotičko dejstvo. Poznato je i njegovo regenerativno dejstvo u odnosu na oštećene ćelije i tkiva u tretiranoj oblasti, dalje omekšava kožu koja postaje meka i glatka, uklanja bore i zbog toga je zauzeo važno mesto u kozmetici. Koristi se i za lečenje rana, jačanje desni i poboljšanje varenja.

Recept

Za pravljenje melema potrebno je da skuvate jedno jaje, pa potom izvadite žumance i dobro ga izgniječite. Sa strane u šerpicu sipajte 400 ml ceđenog maslinovog ulja i u njega dodajte 60 grama čistog pčelinjeg voska. Ulje će početi da pucketa, a ako počne da peni skinite ga sa vatre nakratko i nastavite tako dok ne umešate celo žumance, koje ste predhodno dodali u smesu. Nakon toga procedite kroz cediljku i sipajte u teglu. Pre nego što se stegne promešajte nekoliko puta da vosak ne bi pao na dno.

Prilikom primene, ako melem budete koristili za obloge, potrebno je da ga predhodno ugrejete na vodenoj pari na oko 40 stepeni.

Melem leči upalne procese u jajnicima i mastitis

U vaginu se stavljaju tamponi sa ovim melemom ujutro i uveče. Posle desetak dana ciste bi trebalo da nestanu. Za upalne procese potrebno je duže vremena.

Kod mastitisa, na grudi se stavlja paprina salveta koju ste predhodno umočili u melem. Preko salvete stavite prijanjajuću foliju ili najlonsku kesu. Po mogućnosti menjajte oblog na svaka dva sata.

Melem leči upalu srednjeg uha

Komad vate umočen u ovaj melem stavite u uho. Po potrebi menjajte, a možete da mažete mast direktno u uho. Melem izvlači sav gnoj. Može se upotrebljavati kod svake upale uha, ne mora biti gnojna.

Melem leči opekotine, čireve i bolove u zglobovima

Kod ovih tegoba, potrebno je da se melem nanese na obolelo mesto. Potom umotajte povređeno mesto sa slojem melema na njemu i ostavite preko noći. Možete  ga neneti samo komadićem vate, natopljenim u melem, ako rane nisu velike.

Kod spoljne upotrebe mažite melem uveče i ostavite preko noći, ako stavljate obloge za bolesne zglobove umotajte ih maramom ili zavojem.

Melem leči hemoroide

Od čsite, dezinfikovane gaze napravi se mali tampon, koji se ceo umoči u melem i potom se stavlja u analni otvor preko noći. Postupak se ponavlja najmanje osam do deset dana ili dok ne dođe do poboljšanja.

Za unutrašnju upotrebu budite sigurni da je vosak pravi pčelinji i da je ulje maslinovo samo ceđeno na hladno.

 

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh