Connect with us

Ljekovito bilje

Dva narodna leka za kašalj i bol u grlu

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Sve imate u kuhinji

Narodni lek za kašalj, onaj za koji se odlučimo da probamo, može da nam pomogne da ublažimo to neprijatno golicanje u grlu, koje može da se pojavi u najgorim trenucima – tokom važnog sastanka ili očajnički pokušavamo da zaspimo. Ali, lekari podsećaju da koliko god da kašalj može da bude dosadan, on je ipak zdrav odgovor na ono što nas iritira u grlu ili disajnim putevima.

Ispiranje grla slanom vodom

Kako biste na spavanje otišli čistog grla, ispirajte ga toplim rastvorom slane vode. Tako može da se umanji kašalj smirivanjem iritacije grla, rastvaranjem guste sluzi i uklanjanjem nadražujućih materija iz grla. Promešajte ½ kašičice soli u 250 ml tople vode, ispirajte grlo što duže možete, a zatim ispljunite rastvor.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Ako ne možete da se rešite kašlja posle nekoliko nedelja ili se čuje zviždanje prilikom disanja, imate temperaturu, kratak dah ili uporni bol ili pritisak u grudima, onda se obratite lekaru. Ovo su znači da je u pitanju možda nešto ozbiljnije, kao što su hronični sinusitis, astma, bronhitis, upala pluća ili čak problemi sa srcem.

Med

Dodavanje meda u šoljicu čaja proveren je način da umirite nadraženo grlo i smirite kašalj. Ovu tvrdnju podržavaju čak i naučna istraživanja – studija objavljena u aprilu 2021. u časopisu BMJ Evidence-Based Medicine otkrila je da je med za smanjenje učestalosti i težine kašlja usled infekcija gornjih disajnih puteva bolji od lekova koji se daju bez recepta. Zato uzmite kašičicu ili dve meda pre spavanja, bilo čistog ili pomešanog sa šoljom čaja ili tople vode. Vodite računa da ne dajete med odojčadi mlađoj od godinu dana, jer može da izazove bolest koja se zove dečji botulizam, upozoravaju lekari.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh