Connect with us

Ljekovito bilje

“ELIKSIR ŽIVOTA” VRAĆA ZDRAVLJE I MOĆ Za reumu je Bogom dan, čisti krv i jetru, jača pluća

Upotreba svežeg brezovog soka preporučuje se za lečenje bolesti krvi, jetre, žuči, bubrega, bešike, žutice, urinarnog trakta, nečistoća na koži, kožnih osipa, raznih rana, upale grla, pega od sunca

Lekovito dejstvo obloga od mladog lišća breze, koje se stavljaju na bolna mesta kod reume i gihta, otečene i bolne zglobove, vodene otoke.

Brezov list je jedan od najjačih prirodnih biljnih diuretika. List kao prirodno sredstvo za dezinfekciju i detoksikaciju u vidu ekstrakta čaja leči infekcije urinarnog trakta, bolesti krvi (anemija, ateroskleroza), jetre i žuči, vodene bolesti, prostate, pankreasa, zglobova, opadanje kose, kože, celulit, prehlade, groznica, razni paraziti u crevima.

Diuretičko svojstvo breze je od velikog značaja u lečenju bolesti kod kojih se nakuplja više vode, veće i jače izlučivanje mokraće i deluje pročišćavajuće na krv i tkiva iz kojih se izlučuju voda i mokraćna kiselina. Ovo je važno u lečenju gihta i reumatizma, kod nakupljanja vode u trbušnoj duplji (ascitesa) koje nastaje kod ciroze jetre, kod dijabetesa u početnom stanju, kod veoma otečenih nogu i bolnih otečenih zglobova, sa vodom u pluća i srce, sa poteškoćama sa mokrenjem.

Poznato je i lekovito dejstvo obloga od mladog lišća breze, koje se stavljaju na bolna mesta kod reume i gihta, otečene i bolne zglobove, vodene otoke. Kupke od listova breze preporučuju se kod kožnih oboljenja, kao što su nečistoće na koži, mokri i suvi lišajevi, perut, masno vlasište. Listovi breze se takođe dodaju raznim mešavinama čaja za lečenje drugih lakših i teških bolesti.

Pupoljke breze koristimo na isti način kao i listove breze. Tinktura lista se koristi za lečenje pluća i grčeva.

Upotreba svežeg brezovog soka preporučuje se za lečenje bolesti krvi, jetre, žuči, bubrega, bešike, žutice, urinarnog trakta, nečistoća na koži, kožnih osipa, raznih rana, upale grla, pega od sunca, osipa, za jačanje celo telo, za jačanje korena kose, za gubitak kose, protiv peruti.

Čaj od brezove kore koristimo za pranje i ispiranje raznih nečistoća kože, vlasišta i za unutrašnju upotrebu kod hroničnih kožnih oboljenja, pluća i gihta. Za brzo uklanjanje bradavica treba pripremiti čaj od brezove kore i potopiti bradavice ili natopiti koru i staviti je na bradavice.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh