Connect with us
Sirup od mladih kopriva: Sok koji su rado pravile i naše bake - Pošalji Recept

Ljekovito bilje

ELIKSIRI PO DREVNOM MANASTIRSKOM RECEPTU DIŽU IZ MRTVIH: Moćniji prirodni lekovi NE POSTOJE!(RECEPTI) – NEMA IM RAVNIH

Eliksiri spravljeni po starim po manastirskim receptima su moćni saveznici vašeg zdravlja

Bilo koji preparat, prirodni ili industrijski, nije dovoljan da samo njegova konzumacija drži naše telo zdravim, a imuni odgovor jakim. Zapisi iz naših manastira svedoče da ipak mogu da budu od velike pomoći…

Manastirska riznica puna je prirodnih lekovitih recepata koji su vekovima u upotrebi.

Eliksir za imunitet: zvuči odlično, ali nikada ne treba zaboraviti da je pitanje imuniteta složeno, i ono o čemu treba brinuti svakodnevno. Osnova snažnog imuniteta su izbalansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i dovoljno sna. Naravno, ovi preparati sadrže obilje vitamina i minerala, uglavnom su dijetetski, i kao takvi su korisni za naš organizam.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Lovorov list, med i kopriva – eliksir za imunitet i iskašljavanje

Ovaj prirodni preparat se priprema lako i brzo. Odličan je za bolove u grlu, bronhitis, produktivni i neproduktivni kašalj, kao i kompletno stanje imuniteta. Kod bronhitisa može da se koristi i kao obloga koja se drži pola sata na grudima.

Potrebno:

 • lovorov list (100 gr)
 • kopriva (100 gr)
 • med (poželjno bagremov)

Priprema i doziranje:

Količinu meda procenite prema potrebi. Ako ćete preparat koristiti samo oralno, na ovu količinu lovora i koprive dovoljno je 200 gr meda. Ako ćete koristiti i za obloge, povećajte količinu.

Lovorov list i koprivu iseckajte il izmrvite, sjedinite i dodajte u med. Držite u staklenoj tegli. Ujutru i uveče uzimajte po jednu kašiku, pre obroka.

Ljuti eliksir sa lukom, paprikom i renom

Potrebno:

 • beli luk (seckani, 1/4 šolje)
 • crni luk (seckani, 1/4 šolje)
 • jabukovo sirće (700 ml)
 • ljuta paprika (najbolje 2 sveže)
 • ren (sirovi, rendani, 1/4 šolje)

Priprema i doziranje:

Pomešajte beli i crni luk, papriku i ren, i stavite u staklenu posudu dovoljno veliku da u njoj možete da držite preparat i kada dodate sirće (najbolje veću teglu). Polako dolivajte sirće i lagano mešajte. Kada sve sjedinite, držite 14 dana na suvom i hladnom mestu. Svakodnevno promućkajte barem dva puta. Posle 14 dana, smesu dva puta procedite kroz gazu. I dalje držite na suvom i hladnom mestu.

Za poboljšanje imuniteta, uzimajte svakog dana po jednu uspenu kašiku. Pored toga, preparat ima i izuzetno antigljivično i antivirusno dejstvo, i pomaže u borbi protiv kandide. Nemojte ga mešati sa vodom, a zbog svog pikantnog ukusa može da se koristi i kao začin, odnosno dodatak jelima.

Sirup od borovih izdanaka koji se sakupljaju u proleće za imunitet i iskašljavanje

Pravo je vreme da pripremite ovaj preparat jer se sveže iglice bora (izdanci – pupoljci) za njega prikupljaju u proleće. Naime, kako kažu poznavaoci karakteristika lekovitog bilja, izdanci bora gube na svojoj lekovitosti kako vreme prolazi i njihov efekat je najjači kada su zeleni (mladi). Takođe, preporuka je da se beru kada je sunce. Ovaj sirup je odličan za izbacivanje sekreta kod produktivnog kašlja, ali i za imunitet u celini.

Potrebno:

 • mladi borovi izdanci (2 kg)
 • žuti šećer (1/2 kg)
 • med (1/2 kg)
 • voda (9 l)

Priprema:

Prokuvajte borove izdanke u vodi dok ne proključa i ostavite 48 sati da stoji poklopljeno. Procedite sve kroz platno ili gazu i dobro izgnječite. U šerpu dodajte ovu smesu, šećeri med i još malo prokuvajte. Držite u staklenim teglama pokrivenim celofanom i gumicom, ne poklopcem i ne hermetički zatvoreno. Uzimajte tri kašike dnevno, po mogućstvu bez vode. Nemojte dodavati u čaj (posebno ne vruć), da se ne bi izgubila lekovita svojstva.

Izvor: stil.kurir.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh