Connect with us

Ljepota i zdravlje

ENDOMETRIOZA: Evo šta svaka žena mora da zna o ovom oboljenu i 5 SIMPTOMA KOJI GA ODAJU! – Ljepota i zdravlje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Stres svakako igra ulogu u razvoju endometrioze, kao i kod većine hroničnih bolesti, ali vratimo se osnovama. Jednostavno rečeno, endometrioza je tkivo iz sluznice materice koje raste tamo gde ne bi trebalo da raste.

Tokom zdravog perioda, svakog meseca, žene se oslobađaju membrane endometrijuma, ili endometrijuma. Materijal se izlučuje iz tela mesečnom menstruacijom. Iako bi mnoge žene verovatno želele da odustanu od ovog neprijatnog i ponekad bolnog mesečnog procesa, on je ključ samog života.

Ali kod žena sa endometriozom ćelije iz sluznice materice migriraju odakle pripadaju (unutar materice) u druge delove tela, najčešće u karličnu regiju, u creva, bešiku, jajnike i spoljnu površinu materice. Ovo se ponekad naziva retrogradna menstruacija. Poznato je da takve ćelije tkiva endometrija migriraju čak i u tkivo na rukama i nogama. Iz ovog izmeštenog tkiva razvijaju se izrasline koje reaguju na menstrualni ciklus na isti način kao i sluznica materice. Kao odgovor na hormonske signale, tkivo se nakuplja i osipa svakog meseca.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Za razliku od menstrualne krvi, koja izlazi iz tela kroz grlić materice i vaginu, endometrioidno tkivo i ćelije koje izbacuju nemaju načina da pobegnu. Zarobljeni između slojeva tkiva, izazivaju upalu, ožiljke, adhezije i probleme sa crevima.

Endometrioza može izazvati teške bolove i probleme sa plodnošću. Stres pogoršava sliku, uzrokujući napetost i toksičnost u materici, često kao rezultat lošeg načina života i nedostataka u ishrani, posebno magnezijuma.

Kod endometrioze napetost u mišićima materice i grč jajovoda zbog nedostatka magnezijuma mogu izazvati krvarenje iz materice i migraciju tkiva.

Više od 5 miliona žena pati od simptoma endometrioze, kao što su:

  • Bol pre i tokom menstruacije
  • Bol tokom seksa
  • Hronični bol u donjem delu stomaka
  • Grčevi u bilo kom trenutku ciklusa
  • Bol tokom pražnjenja creva
  • Umor
  • Bolno mokrenje
  • Neplodnost
  • Gastrointestinalni poremećaji (dijareja, zatvor, mučnina)
  • Neophodna ravnoteža estrogena

Iako savremena medicina insistira na tome da je uzrok endometrioze nepoznat i neizlečiv, lečenje i kontrola simptoma je relativno lako. Standardni medicinski tretman uključuje sintetičke hormone kao što su pilule za kontrolu rađanja, koje zaustavljaju menstruaciju i stoga zaustavljaju nakupljanje krvi i endometriotičnog tkiva izvan materice.

U svakom slučaju, žena koja ima gore navedene simptome, nikako ne sme da trpi bolove, nego mora da se javi ginekologu koji će problem pravovremeno izlečiti!

(STIL.KURIR.RS)

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljepota i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh