Connect with us

Ljekovito bilje

FARMACEUTI OTKRIVAJU Šta znače različite boje na lekovima i na šta posebno morate da obratite pažnju

Istraživanje je pokazalo da su crvena, žuta i narandžasta povezana sa stimulativnim efektom, dok su plava i zelena povezana sa umirujućim

Sigurno ste primetili kada ste zbog prehlade ili neke druge bolesti uzimali lekove, da su neki od njih obojeni. Iako je većina lekova bele boje, pilule i antibiotici obično znaju da budu šareni – tačnije da se sastoje od dve boje.

Ali šta boja na njima zapravo označava?

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Farmaceut Abas Kanani otkrio je kako boje zapravo nemaju mnogo veze sa samim lekovima koliko su samo mudra marketinška odluka. Kako je rekao, boju pilule određuje proizvođač i nema uticaja na efikasnost leka. Često su to marketinški izbori.

Prethodno istraživanje je pokazalo da su crvena, žuta i narandžasta povezana sa stimulativnim efektom, dok su plava i zelena povezana sa umirujućim.

“Za mnoge pacijente, unapred utemljena uverenja pre uzimanja leka često mogu da utiču na njihov ishod, u smislu efikasnosti leka i neželjenih efekata. Ovo je poznato kao placebo efekat, gde farmakološko delovanje utiče na pacijenta”, istakao je ovaj farmaceut i dodao da izbegavate one najskuplje, jer je u većini slučajeva u pitanju marketing i sam brend.

Pored toga, upozorio je da je najvažnija stvar koju treba da uradite pre kupovine bilo kog leka protiv prehlade i gripa, da zaista sagledate svoje simptome, jer ne želite da trošite novac na proizvod koji ih zapravo neće ublažiti.

Postoje tri vrste sastojaka koji mogu napraviti pravu razliku, u zavisnosti od toga kako se osećate – prvi je dekongestiv (takođe poznat kao vazokonstriktor) ako imate začepljen nos, drugi je sredstvo za iskašljavanje sluzi, a treći je sredstvo za suzbijanje suvog kašlja.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh