Connect with us

Ljekovito bilje

Grožđe u Turšiji: Kako Pomaže Varenju i Imunitetu Tokom Zime – Kreiranje Efikasnog Zimskog Probiotika

Sezona zime je vreme kada našem telu treba posebna pažnja kako bismo ojačali imunološki sistem i zaštitili se od prehlada i gripa. Kombinacija grožđa i fermentisane hrane može biti odlična strategija za postizanje ovih ciljeva. Grožđe u turšiji može biti vaš savršen zimski probiotik koji će podržati vaše zdravlje. Otkrijte kako ova kombinacija beneficira vaš imunitet i probavu.

Zdravstvene prednosti fermentisane hrane

Fermentisana hrana, poput kiselog povrća i mlečnih proizvoda, donosi mnoge prednosti za vaše zdravlje. Na primer, kiseli krastavčići obiluju vitaminima kao što su K, C i A. Kiselina koja se razvija tokom fermentacije može imati pozitivan uticaj na vaše telo:

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----
 • Pomaže u varenju: Fermentisana hrana je bogata probioticima, korisnim živim bakterijama koje pomažu vašem digestivnom sistemu.
 • Kontroliše nivo šećera u krvi: Kisela hrana na bazi sirćeta može doprineti stabilizaciji nivoa glukoze u krvi i sprečavanju preterane gladi.
 • Jača imunološki sistem: Fermentisano voće i povrće obiluju antioksidansima koji pomažu jačanju vašeg imuniteta.

Grožđe u turšiji: Očuvanje korisnih svojstava

Grožđe je poznato po svojim zdravstvenim prednostima, zahvaljujući visokom sadržaju hranljivih materija i antioksidanasa. Uzgaja se hiljadama godina i ima bogatu istoriju korišćenja u ishrani i proizvodnji vina. Sama proizvodnja vina uključuje proces fermentacije grožđa, a mnoge studije su istraživale potencijalne dobrobiti grožđa za zdravlje. Osim toga, recepti za pripremu grožđa u turšiji postaju sve popularniji.

Očuvanje korisnih svojstava grožđa tokom fermentacije bez dodatka šećera ima dodatne prednosti. Važno je obratiti pažnju na potencijalni uticaj pesticida na grožđe, kao što biste to uradili pre pripreme grožđa za vino. Upotreba grožđa u turšiji ne samo da očuva korisne sastojke grožđa, već ih često i pojača kroz udruživanje vrednosti sirovog grožđa i koristi fermentisane hrane koja je deo naše zimske ishrane.

Zdravstvene koristi grožđa

Grožđe je prepuno vitamina, minerala i antioksidanasa, uključujući bakar, vitamine B, vitamin K, antioksidante kao što su antocijanini, resveratrol i kvercetin, vitamin C, beta-karoten, lutein i elaginska kiselina. Ove korisne supstance imaju mnoge prednosti, uključujući:

 • Poboljšanje zdravlja srca: Grožđe može doprineti snižavanju krvnog pritiska, proširenju krvnih sudova, eliminaciji natrijuma i sprečavanju sužavanja arterija i vena. To može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
 • Zaštita očiju: Grožđe može pomoći u očuvanju zdravlja očiju, smanjujući znakove oštećenja mrežnjače i pružajući zaštitu od štetnog UVA svetla.
 • Poboljšanje kognitivnih funkcija: Resveratrol, jedinjenje koje se nalazi u grožđu, može doprineti boljem pamćenju, pažnji i raspoloženju.
 • Podrška zdravlju kostiju: Grožđe može imati pozitivan uticaj na gustinu kostiju, mada su potrebna dalja istraživanja za potvrdu ovog efekta.
 • Antimikrobna svojstva: Resveratrol ima snažna antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i gljivica.
 • Smanjenje upala: Grožđe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti upale u telu.
 • Poboljšanje zdravlja kože i kose: Grožđe može pozitivno uticati na stanje kože i kose, posebno u podsticanju produkcije kolagena.
 • Borba protiv gojaznosti i pratećih bolesti: Ekstrakt proantocijanidina iz semenki grožđa može povećati nivoe hormona sitosti GLP-1, što može pomoći u kontroli apetita i smanjenju rizika od gojaznosti i bolesti srca.
 • Poboljšanje probave: Grožđe je bogato vlaknima i vodom, što može poboljšati probavu i pomoći u ublažavanju zatvora.
 • Podrška boljem snu: Grožđe je prirodni izvor melatonina, hormona koji reguliše san, a najveća koncentracija se nalazi u kožici.

Evo detaljnog recepta za pripremu grožđa u turšiji:

Sastojci (za teglu od 1 kg):

 • 1 kg grožđa
 • 50 g ljutih papričica (po ukusu)
 • 0.5 l vode
 • 2 kašike soli
 • 3 kašike šećera
 • 1/4 l alkoholnog sirćeta
 • 1/4 kesice konzervansa
 • 1/4 kesice vinobra

Uputstvo:

 1. Operite grožđe temeljno ili ga ostavite da odstoji u vodi sa sodom bikarbonom oko sat vremena kako biste osigurali da je dobro očišćeno.
 2. Poređajte grožđe u tegle, a među zrnevljem grožđa, po želji, možete dodati i ljute papričice za dodatnu aromu i ljutinu. Pritisnite grožđe nježno u teglama, koristeći rešetkastu plastičnu držalicu kako biste stvorili prostor za tečnost.
 3. U međuvremenu, prokuvajte vodu i zatim dodajte so, šećer, alkoholno sirće, konzervans i vinobran. Dobro promešajte ovu tečnost i ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.
 4. Kad se tečnost potpuno ohladi, prelijte njome zrna grožđa u teglama tako da budu prekrivena. Vodite računa da svaka tegla bude napunjena do vrha.
 5. Dobro zatvorite sterilisane tegle kako biste sprečili ulazak vazduha, i to će pomoći u procesu fermentacije.
 6. Tegle sa grožđem ostavite da odstoje na hladnom i tamnom mestu, kao što je podrum ili ostava, najmanje mesec dana kako bi se grožđe fermentisalo i upilo ukuse i arome tečnosti.

Nakon tog perioda, grožđe u turšiji će biti spremno za konzumaciju i možete ga koristiti kao ukusan i probiotički bogat dodatak vašoj ishrani. Ovaj proces kombinuje zdrave sastojke grožđa sa blagodetima fermentacije, čineći ga idealnim za jačanje vašeg imunološkog sistema i dodavanje egzotičnih ukusa vašoj zimskoj trpezi.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh