Connect with us

Agro kutak

Havorcija je dragulj među sukulentima, laka za održavanje, prelijepog izgleda

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Omiljena među ljubiteljima sukulenata, havorcija predstavlja savršenu biljku za uzgoj kod kuće.

Haworthia je sukulentni član porodice ljiljana porijeklom iz južne Afrike. Sve vrste, kojih ima skoro 70, odlikuju se debelim, mesnatim listovima koji rastu u vidu rozete. Kod nekih su rozete položene, kod drugih visoke i uske.

Popularne vrste su Haworthia fasciata koja ima širom otvorenu rozetu s trokutastim zašiljenim listovima, Haworthia margaritifera koja je malo zatvorenija i posuta bijelim šarama, Haworthia reinwardtii sa tamnim, uspravnim listovima punim purpurnih i bijelih kvržica, zatim Haworthia cymbiformis sa kratkim, uspravnim, sivozelenim listovima i Haworthia planifolia, veća biljka sa poluprozirnim listovima.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Idealan položaj

U svom prirodnom okruženju ove biljke rastu skrivene ispod stijena ili drugih biljaka. Zbog toga su prostorije sa dosta prirodnog svjetla ili zasjenjeni prozori, idealna mjesta za havorcije.

Direktno sunce treba izbjegavati, što je neobično budući da sukulenti vole sunce. Ako primijetite da zeleni listovi vaše biljke poprimaju crvenkastu boju to znači da je biljka izložena prevelikoj količini direktnog sunca.

Njega havorcije

Havorcije vole toplotu u ljetnom periodu, a zimi im odgovaraju niže temperature, od 10ºC do 12ºC.

U proljeće i ljeto zalijevajte biljku redovno. Zimi gotovo obustavite zalijevanje, osim kod vrsta sa poluprozirnim listovima. U vrijeme cvjetanja, u toku proljetnih i ljetnih mjeseci, kada sve vrste cvatu i daju ružičasto-bijele cvjetiće, biljku treba dohraniti tekućim gnojivom za kućne biljke.

Zemlja idealna za uzgoj havorcija je mješavina ilovače, treseta i grubog pijeska.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh