Connect with us
Hurma za zdravlje, recept za sirup od hurmi - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Hurma za zdravlje, recept za sirup od hurmi – Ljekovito bilje

Sirup ili nektar od hurmi zasitna je i slatka viskozna tekućina. Zbog privlačnog okusa sličnog karameli pronašla je svoje mjesto u bliskoistočnoj kuhinji u kojoj se redovito koristi u izradi slastica i toplih napitaka.

Sirup od urmi je koncentrirani sok dobiven kuhanjem hurmi u vodi, pasiranjem i ugušćivanjem. To je dakle otopina šećera u vodi. Sirup od hurmi narančaste je do tamno smeđe boje i konzistencije slične medu ili javorovom sirupu. Nešto je manje slatkoće od stolnoga šećera.

Sirup od hurmi prirodni je zaslađivač koji se ne podvrgava kompleksnim procesima prerade. Potječe iz pustinjskih područja na kojima se hurme uzgajaju. Danas su najveći proizvođači hurmi upravo Egipat, Saudijska Arabija i Iran.

Iako su hurme i razni proizvodi od hurmi od davnina važno pustinjsko voće, njegova popularnost i na zapadu raste zbog nutritivne vrijednosti hurmi i povoljnih zdravstvenih učinaka koji im se pripisuju.

Osim sirupa od hurmi, na tržištu se nalazi i nektar od hurmi. Iako razlika ponekada ne postoji, u sirup od hurmi najčešće se dodaje voda i on se podvrgava termičkoj obradi, dok se nektar od hurmi proizvodi isključivo mehaničkim prešanjem sirovih hurmi. To ga čini pogodnim osobama koje se hrane isključivo sirovom hranom.

Sirup i nektar od hurmi definitivno su nutritivno bogatiji i poželjniji izvor šećera. Međutim, s obzirom na to da dnevni unos treba ograničiti na relativno malu količinu, postavlja se pitanje stvarne potrebe zamjene šećera s nekom skupljom alternativom.

Nutritivna vrijednost sirupa od hurmi

Hurme su nutritivno bogata namirnica. U njima prevladavaju šećeri koji čine čak do 70 % ukupne mase hurmi. Osim toga, u hurmama se ističu prehrambena vlakna, proteini, mineralne tvari i vitamini.

Nutritivni sastav 100 grama sirupa od hurmi varira među proizvođačima, i to ovisno o načinu na koji je proizveden. Prosječna hranjiva vrijednost 100 mL sirupa od hurmi je:

 • 270 kcal,
 • 0-1 g masti,
 • 65-85 g ugljikohidrata, među kojima prevladavaju šećeri,
 • 1-4 g proteina,
 • 0,1 g soli.

Hurme su poznate i po sadržaju minerala. Količina željeza u 100 g hurmi može dosezati 8 mg, što čak prelazi dnevne potrebe za željezom. Ipak, zbog visokog sadržaja šećera, hurme se ne preporučuje konzumirati u velikim količinama. Dakle, od mineralnih tvari u sirupu od hurmi prevladavaju:

 • željezo,
 • kalcij,
 • kalij.

Sirup od hurmi i njegov utjecaj na zdravlje

Utjecaj sirupa od hurmi na zdravlje čovjeka nije izravno istražen. Poznato je koje korisne kemijske spojeve hurme i sok od hurmi sadrži tako da se prema tome zaključuje o njegovom utjecaju na zdravlje.

Redovita konzumacija umjerene količine hurmi povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i drugih kroničnih bolesti. Uz to, hurme su odličan izvor brze energije. Zbog toga što su bogate šećerom, one mogu opskrbiti stanice u organizmu energijom vrlo brzo nakon što ih se pojede.

Iako je sirup od hurmi povoljnijeg nutritivnog sastava i otkriveni su neki njegovi pozitivni učinci na zdravlje, on je i dalje bogat izvor šećera čiju količinu u prehrani treba ograničiti.

Sirup od hurmi i dijabetes

Hurme imaju niski glikemijski indeks, tj. mjeru učinka pojedene hrane na porast razine glukoze u krvi.

Istraživanje znanstvenika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata objavljeno 2011. godine u časopisu Nutrition Journal odredilo je glikemijski indeks 5 najzastupljenijih vrsta hurma. On je iznosio 44-53, što odgovara intervalu niskog glikemijskog indeksa.

Namirnice niskog glikemijskog indeksa osobito su korisne dijabetičarima koji imaju poremećenu regulaciju glukoze u krvi, ali samo ako se jedu u umjerenoj količini, što mogu biti već dvije hurme.

Međutim, glikemijski indeks sirupa od hurmi nije do sada testiran. Niskoj vrijednosti glikemijskog indeksa doprinose prehrambena vlakna koja se u većoj mjeri uklanjaju u procesu proizvodnje sirupa od hurmi, stoga je moguće da je glikemijski indeks sirupa ili nektara od hurme viši. Ipak, vjerojatno je i dalje niži od stolnoga šećera, što ga čini poželjnom zamjenom šećeru.

Usprkos nižim vrijednostima glikemijskog indeksa, sirup od hurmi sadrži mnogo šećera. 1 žlica (20 g) sadrži 13 g šećera, baš kao i jedna žlica šećera. Zbog toga je važno unositi ga umjereno, a što znači umjereno objašnjeno je u nastavku.

Preporučeni dnevni unos dodanih šećera
Mnoge svjetske organizacije kojima je cilj osvještavanje i briga o ljudskog zdravlju, poput Svjetske zdravstvene organizacija (engl. WHO) i World Cancer Research Fund, ističu važnost ograničavanja unosa šećera dodanih u prehrambene proizvode, ali i šećera u obliku meda, raznih sirupa i voćnih sokova.

Unos takozvanih slobodnih šećera, koji ne uključuju šećere prirodno prisutne u hrani poput onoga u voću i običnom mlijeku, preporučuje se ograničiti na maksimalno 10 % od ukupnog unosa kilokalorija u danu.

Za prosječnu osobu koja dnevno unosi 2000 kcal to bi značilo da ona svoj unos slobodnih šećera u danu treba ograničiti na 12,5 žličica. Za optimalno zdravlje se ipak preporučuje tu granicu dodatno spustiti na 5 %, što odgovara do 6 žličica šećera dnevno.

Podsjetimo se, 1 žličica sirupa od hurmi odgovara 1 žličici šećera.

Antioksidacijska aktivnost sirupa od hurmi
Sirup od hurmi sadrži mnoštvo fenolnih spojeva koji djeluju kao antioksidansi. Među njima prevladavaju fenolne kiseline, flavonoidi i karotenoidi.

Antioksidansi su važni sastojci u hrani koji štite organizam od takozvanog oksidacijskog stresa, tj. nakupljanja i štetnog učinka slobodnih radikala. Unošenje antioksidansa iz hrane povezuje se s boljim zdravljem i manjom učestalošću pojave kroničnih bolesti.

Zagrijavanje hurmi  tijekom procesa proizvodnje sirupa od hurmi može uzrokovati neke promjene u sastavu antioksidansa. Međutim, pokazalo se da se samo mijenja njihov omjer, ne i antioksidacijska aktivnost.

Zbog prisutnosti navedenih fenolnih spojeva sirup od hurmi ima i antibakterijski potencijal. U laboratoriju su ispitali njegov učinak na rast nekih bakterijskih sojeva.

Najveća antibakterijska aktivnost pokazala se za Staphylococcus epidermidis, bakteriju koja se nalazi na koži i u sluznicama ljudi i životinja, a uzrokuje infekciju kože, nosne šupljine i mokraćnog trakta.

Ostali učinci sirupa od hurmi na zdravlje

Hurme su uz suhe šljive poznati narodni lijek za konstipaciju. Za ublažavanje konstipacije u prvom su redu zadužena prehrambena vlakna koja se u velikoj mjeri uklone prilikom proizvodnje sirupa od hurma i zaostanu u pulpi. Dakle, sirup od hurmi  kojemu je uklonjena pulpa nije jednako djelotvoran u ublažavanju konstipacije kao cjelovite hurme.

U pustinjskim područjima na kojima se hurme uobičajeno uzgajaju, one se često koriste na način kao što se kod nas koristi med pa se tako hurme koriste kod tretiranja:

 • prehlade,
 • grlobolje,
 • kašlja,
 • bolova u trbuhu,
 • vrućice.

Sirup i nektar od hurmi zaista sadrže koriste bioaktivne sastojke koji mogu imati blagotvoran učinak, ali njihova djelotvornost u ovim slučajevima nije istražena.

Dokazan je antikancerogeni učinak ekstrakta hurme u istraživanju znanstvenika s Tunisa objavljenog 2011. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Pojedini sastojci sirupa od hurma sprječavaju rast tumorskih stanica te tako mogu spriječiti njegov nastanak. Naravno, ako ih se konzumira umjereno.

Nedavno objavljeno istraživanje egipatskih znanstvenika u časopisu Scientific Reports provedeno na pokusnim štakorima pokazalo je potencijal smanjenja toksičnosti radijacijske terapije. Ipak, pokusnim životinjama davane su relativno velike količine sirupa od hurmi.

Naposljetku, sirup od hurmi pokazao je i protuupalni učinak, za koji su također zaduženi antioksidansi prisutni u sirupu i nektaru od hurmi .

Recept za domaći sirup od hurmi

Postoji bezbroj načina na koje se može pripremiti sirup od hurmi. Recepti se razlikuju od količine tekućine koja se dodaje pa sve do samog postupka koji može ali i ne mora uključivati zagrijavanje hurma.

Omjer hurmi i vode koji je korišten u ovom receptu je 1:2. Dakle, za pripremu sirupa od hurma potrebno vam je:

 • 1 šalica hurmi,
 • 2 šalice vode.

Sama priprema nije komplicirana, iako zahtijeva prosječno 1-1,5 sat vašega vremena:

Narežite hurme na manje komade.Stavite hurme s vodom u lonac i ostavite da se namaču pola sata.
Nakon namakanja, vodu zakuhajte pa hurme kuhajte poklopljene na laganoj vatri 20-30 minuta.
Kratko ohladite skuhane hurme pa i stavite u blender ili multipraktik i dobro usitnite.
Kako biste dobili sirup od hurme bez pulpe, procijedite ga kroz cjedilo. Pulpu možete iskoristiti u žitaricama za doručak ili prilikom pripreme kolača.
Po želji, dobiveni sirup možete ugustiti kuhanjem na laganoj vatri do željene gustoće.
Ohlađeni sirup skladištite u poklopljenoj staklenki u hladnjaku. Za duže skladištenje, sirup od hurma zamrznite.
Sirup od hurma – upotreba
S obzirom na njegov sladak okus, sirup i nektar od hurma koriste se u mnogim slatkim jelima:

 • sirovim tortama,
 • kolačima,
 • pudinzima,
 • slatkim namazima,
 • marmeladama,
 • smoothiejima,
 • napitcima,
 • ali i kao preljev za palačinke, vafle, žitne pahuljice.

Sirup od hurmi najčešće je manje slatkoće u odnosu na obični šećer. Pri upotrebi sirupa od hurmi treba imati na umu da će on pripremljene slastice blago obojiti u smeđu nijansu, ali i da sadrži više vode u odnosu na šećer.

Stoga, prilikom prilagođavanja recepata, preporuka je količinu šećera u receptu pomnožiti s 1,3 pa dodati toliko sirupa od hurma te blago smanjiti količine tekućih sastojaka u recepturi. Zbog toga nije povoljan za pripremu hrskavih keksa.

Najčešća preporuka je šećer zamijeniti s 1,3 puta većom količinom sirupa od hurma. Međutim, kod domaće proizvedenog sirupa od hurma dodatne prilagodbe su nerijetko potrebne jer mu razina slatkoće može varirati.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh