Connect with us
Uvijek živa: Evo zašto svaka kuća mora imati čuvarkuću – Biljka koja liječi sto bolesti! (RECEPT) - Ljekovito bilje

Agro kutak

Ideja za sadnju čuvarkuće (sukulenata)

Čuvarkuća je otporna biljka iz porodice tustikovki, latinskog naziva Crassulaceae. Riječ je o biljci debelih mesnatih listova koja u vrijeme suše crpi vodu upravo iz sukulentnih listova. Prema vjerovanju mnogih, čuvarkuća ima natprirodne moći i štiti kuću od oluja i udara groma o čemu govori i njezino ime. Čuvarkuća je porijeklom iz Meksika, a na našim prostorima se obično sadi kao ukrasna biljka. Uzgoj čuvarkuće idealan je za one koji nemaju puno vremena za njegu biljaka kao i za početnike u vrtlarstvu. Pošto se radi o otpornoj biljci, uspjet će na područjima na kojima mnoge ne mogu. Neće joj smetati nepovoljni uslovi, a otporna je na gotovo sve – od visokih temperature i suše do mrazova i niskih temperatura, ova biljka će podnijeti sve. Jedino što joj ne odgovara su velike količine vlage.

Za uzgoj čuvarkuće ne treba vam puno mjesta, a može uspjeti i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Ako ćete je saditi na otvorenom prostoru najbolje će joj odgovarati mjesta na kojima ima dosta sunca i vjetra pa se preporučuje da je okrenete prema jugu.

Posadite je u plitkim posudama, u kući, na terasi ili na balkonu, a na otvorenom će dobro izgledati posađene na niskim brdašcima. Kod sadnje imajte u vidu da posadite od 12 do 20 biljaka na jedan metar kvadratni. Veličina posude zavisi od sorte čuvarkuće koju želite posadite.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Ideje za sadnju čuvarkuće

Najpoznatija čuvarkuća je ona krovna koja je poznata i po snažnom ljekovitom djelovanju, no postoje i one ukrasne koje se mogu uklopiti u svako dvorište. Stoga, želite li posaditi čuvarkuću u drvo ili kamen, ona će jednako uspjeti, a vašem prostoru dat će toplinu i draž. U nastavku se nalazi par ideja u što možete posaditi svoje čuvarkuće.

Sadnja čuvarkuće u posude od terakote

S obzirom na vrstu čuvarkuće, odaberite i posudu od terakote. Preporučuje se sadnja u plitke i široke posude, a širina posude neka bude odabrana prema tome kako se pojedina biljka širi. Kod njege čuvarkuće u terakotnim posudama, budite oprezni. Ne treba ih previše zalijevati jer ne podnose vlagu, a ove posude je upijaju i dugo zadržavaju. Zemlju oko biljke ukrasite ukrasnim kamenčićima u raznim bojama, a želite li dodatno naglasiti šarm ovih meksičkih biljaka, obojite posude u šarene i vesele boje.

Sadnja čuvarkuće u keramičke čajnike

Ako imate stare šarene čajnike koji vam više ne trebaju, predlažemo da u njih posadite čuvarkuće. Kombinujte razne veličine, oblike i boje, a osim čuvarkuća u njih možete posaditi i druge sukulente.

Sadnja čuvarkuće u stare cigle

Izbušite po dvije veće rupe u jednoj cigli i u njih posadite čuvarkuće. Cigla će joj pasati za rast, a i lijepo će se uklopiti u svaki vrt. Osim u cigle, čuvarkuće možete posaditi i u kamene lonce i posude te ih ukrasiti kamenčićima ili školjkama.

Sadnja čuvarkuće u drvene posude

Ako imate stare drvene posude ili malo šira debla, od njih vrlo lako možete napraviti posudu u kojoj ćete uzgajati čuvarkuće. Bilo da se radi o pravilnim oblicima ili onim nepravilnim, uvijek savjetujemo kombiniranje jer ćete tako postići živost u vašem vrtu. Odličan izbor su i stare drvene ladice ili malo veće stare dječje igračke poput automobila od kojih možete napraviti predivan cvjetnjak.

Sadnja čuvarkuće u stare škrinjice

Svi uvijek čuvamo neke škrinjice i kutijice za “ne daj Bože, možda mi zatreba”, s veseljem vas obavještavamo da je taj dan stigao!

Donosimo vam novu ideju – pretvaranje starih drvenih škrinjica i kutija u nešto čarobno – maleni vrt čuvarkuća (sukulenata).

Ne morate nužno koristiti sukulente za popunjavanje vaših škrinjica, malene trajnice poput Gypsophila, zvončića ili timijana će također izgledati odlično u vašem mini “prijenosnom” vrtu.

Izvor: vrtlarica.hr

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh