Connect with us

Ljekovito bilje

Imate bolove u vratu – Spavajte na jastuku od soli I nane kojeg ćete napraviti sami – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Ako često ležete sa željom da ujutru ustanete bez bola u vratu, pravo rešenje za vas jeste jastuk od soli i nane, koji možete sami napraviti. Iskustvo je pokazalo da spavanje na njemu otklanja bol i osećaj napetosti i ukočenosti u vratu, gornjem delu kičme i ramena, te daje elan. Razlog je jednostavan. Elektroliti iz soli podižu nivo serotonina i prag tolerancije na bol, dok eterična ulja nane deluju antiinflamantorno i ispoljavaju svojstva analgetika, čineći celu tu regiju manje osetljivom na neprijatne senzacije i pokretljivom. Zato već danas krenite u akciju pravljenja ovog mirisnog jastuka.

Upustvo korak po korak

Napravite navlaku od nekog prirodnog materijala (pamuka, viskoze ili lana), jer u takvoj navlaci ne dolazi do vlaženja i buđanja punjenja. Za to vam može poslužiti i neki stari pamučni čaršav. Jednostavno makazama iskrojite dva parčeta identičnih dimenzija. Koliko će biti dugi i široki, to odredite sami, spram toga kog oblika i koliki jastuk želite da dobijete. Stavite iskrojenu parčad jednu preko druge i zašijte ih s tri strane. Četvrtu stranu ostavite nezašivenu, kako biste mogli napuniti navlaku terapeutskom mešavinom od sitne himalajske ili morske soli i suve nane u razmeri 2 : 1.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Čvrsto nabijte mešavinu soli i biljke u navlaku. Kada dođete do vrha, zašijte i četvrtu stranu, a zatim navucite čistu jastučnicu preko dobijenog jastuka. Jastuk stavite u krevet, umesto onog koji ste ranije koristili, i najnormalnije spavajte na njemu.

Savet plus: Po istom principu možete da napravite jastuk koji doprinosi prevazilaženju posledica stresa – kom smo svi manje ili više izloženi – nesanice, psihofizičke napetosti, te bolova u drugim delovima tela, ali i određenih disajnih tegoba. Bitno je samo da ga napunite nešavinom koja deluje protiv tegoba što vas muče.

Dajte sebi vremena da se naviknete

U početku će vam možda biti čudno da spavate na ovom jastuku, jer se on ne prilagođava potpuno fizionomiji vrata i glave, kako to rade jastuci od memorijske pene i drugih prilagodljivih materijala. Ali ne odustajte odmah od ideje da spavate na njemu – dajte sebi vremena da se naviknete. Istrajete li u ovoj naumi, toliko ćete se prilagoditi da će vam kasnije spavanje na običnom jastuku delovati čudno. Osim što deluje terapeutski i oslobađa od bolova, ovaj jastuk opojno miriše, oslobađa napetost i čini da lakše zaspite i čvršće spavate. Zbog svega toga, brže ćete se navići na njega nego što mislite.

Kad vas baš boli

U danima kada vas vrat jako boli, pre nego što odete u krevet, zagrejte jastuk fenom ili u rerni. Ali tek toliko da bude mlak. Toplota će pojačati njegov terapeutski učinak, pa će tegobe pre uminuti. Ali budite oprezni. Da ne biste rizikovali da se opečete, pre nego što legnete na njega, pažljivo proverite nadlanicom koliko je topao. Isto možete praktikovati kad vam se bol ili ukočenost jave posle duže pauze, čak i u slučaju da su baš blagi , kako biste sprečili progresiju problema.

3 zlatna pravila

Za punjenje koristite ovogodišnju sirovinu, dakle – nanu koja je ove godine ubrana i osušena. Zahvaljujući tome jastuk će imati bolji terapeutski učinak i moći će da traje do godinu dana

Nipošto ne punite jastuk svežom ili nedovoljno suvom biljkom, da se ne bi ubuđao.

Ne perite ga – ni ručno ni u mašini. Time biste mu uništili i dejstvo i formu. Održavajte ga tako što ćete ga povremeno istući s obe strane i izneti na štrik da se osunča, i što se podrazumeva, redovno menjajte jastučnicu.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh