Connect with us

Ljekovito bilje

JAČAJU KOSTI, SMANJUJU APETIT, LEČE ORGANIZAM: Koje koštunjavo voće je dobro za šta? – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Bez ikakve sumnje, koštunjavo voće doprinosi uravnoteženoj ishrani, i preporučuje se za užinu. Zasitno je, sadrži proteine i dobre masnoće, zatim vitamine grupe B i E, te minerale: magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, cink… Stoga, dobro ga je konzumirati svakoga dana, samo umereno. Na ovaj način, ne samo da pozitivno utičemo na zdravlje, već i na izgled.

Ovde izdvajamo alfa-linoleinsku kiselinu, koja udružena sa kompleksom vitamina B ima podmlađujući efekat. Stručnjaci preporučuju da se jede samostalno, a preporučena dnevna gramaža je 30 g, odnosno šaka. Ukoliko volite bogate obroke, onda ga možete dodati svežem voću, u kolač, ili grčki jogurt. Kako biste lakše odabrali najbolje koštunjavo voće za vas, u redovima koji slede, pročitajte o svakom posebno.

1. Bademi

Najveća blagodet ove namirnice jeste jačanje kostiju, ali i mišića. Kao izvor fosfora i magnezijuma, badem ublažava anksioznost i razdražljivost, podstiče kvalitetan san i eliminiše nesanicu.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

2. Pistaći

Pistaći regulišu šećer u krvi, podstiču metabolizam i poboljšavaju vrednosti lipoproteina.

3. Orasi

Ovo koštunjavo voće pravi je izbor za trkače, jer sadrži antioksidanse. Poznato je da je odlično za pamćenje i rad mozga, kao i održavanje linije i dobro varenje.

4. Lešnici

Ukoliko bi trebalo da smanjite vrednosti lošeg holesterola, sprečite anemiju i poboljšate rad jetre, znate šta vam je činiti. Naime, lešnici sadrže: vlakna, gvožđe, fosfor, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum i vitamin B.

5. Indijski orasi

Oni se preporučuju pre odlaska na trening, jer u sebi sadrže dobre masnoće, u pravoj meri. Pored toga, bogati su proteinima i ugljenim hidratima.

6. Semenke suncokreta

Zbog prisustva triptofana, ove semenke smanjuju apetit, i samim tim povoljno utiču na kilažu. Reč je o zasitnoj zanimaciji, bogatoj dobrim masnoćama.

7. Kestenje

Njihova prednost je visoka koncentracija vlakana, sa jedne strane, odnosno niska vrednost masnoća, ugljenih hidrata i šećera sa druge. Stoga, mogu poslužiti tokom dijete, ili kao deo izbalansirane ishrane.

8. Semenke bundeve

One poboljšavaju varenje, pre svega zbog proteina i protivupalnog dejstva. Za dobar san zadužen je melatonin.

9. Pinjoli

Ovo košunjavo voće reguliše holesterol, ali i štiti kardiovaskularni sistem, jer u sebi ima Omega-6 i Omega-3 esencijalne masne kiseline.

10. Kikiriki

Kikiriki sadrži dobre masnoće, vitamin E, kao i vitamin B3 i folnu kiselinu, koja je veoma važna za pravilno održavanje trudnoće.

Izvor: stil.kurir.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh