Connect with us
Jedini narodni lek koji leči prelome, čukljeve i duboke bore: Neverovatna moć gaveza! (RECEPT) - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Jedini narodni lek koji leči prelome, čukljeve i duboke bore: Neverovatna moć gaveza! (RECEPT) – Ljekovito bilje

Sa gavezom morate postupati oprezno i tinkture i masti praviti po receptima, a tako ih i primenjivati.

Gavez je biljka za koju je poznato od davnina da pomaže kod raznih zdravstvenih problema, a jedini je prirodni lek koji pomaže kod čukljeva i deformacije palca. Raste uz potoke na vlažnom tlu i na vlažnim livadama niskog šumskog područja.

Lekovita biljka gavez može da pomogne kod psorijaze, proširenih vena, deformacije palca, uganuća i iščašenja, reume i artritisa, bolova u leđima, rana, lomova i krvarenja, otoka i ogrebotina, peruti, gihta.

Tinktura gaveza koristi se i za lečenje kožnih bolesti i tegoba, pa je efikasna u regeneraciji kožnog epitela u situacijama kada se mučite sa starom, naboranom kožom. Sveži listovi i cvetovi u proleće preporučuju se kao namirnica za jačanje celog organizma i imunog sistema.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Koren se bere u proleće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na veštačkoj toploti. List i cvet beru se za vreme cvetanja, od maja do avgusta, a koren se skuplja u proleće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i prosuši, seče na komadiće i do kraja osuši na toplom mestu.

Kako ga koristiti za lečenje?

Od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Preparati od ove biljke ne smeju se držati u metalnim posudama.

Obloge od gaveza

Pomešajte nekoliko kašičica osušenog mlevenog korena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Mast od gaveza

Pomaže i ljudima i životinjama. Ako je primenite odmah kod sveže rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka. Četiri do šest svežih, opranih korenova sitno isecite i u oko 250 g gi (ghee) maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći. Sledećeg dana zagrejte, procedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i čuvajte u frižideru.

Tinktura od gaveza

Staviti 100 g korena gaveza u 700 ml jake rakije ili alkohola u plastičnu flašu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnom mestu 14 dana. Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mestu.

Ovom tinkturom mazati obolelo mesto 3 puta dnevno. Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla!

Napomena: Čisti alkohol umesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez sa rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma lepljiva.

Tinktura je isključivo za spoljašnju upotrebu!

Trudnice ne bi trebalo da upotrebljavaju gavez.

U narodu postoji izreka o moći gaveza: i dva prsta mogu da srastu ako ih namažete gavezom i umotate.

Ovo vam dovoljno govori i moći ove neverovatne biljke.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh