Connect with us

Ljekovito bilje

Jedna porcija nedeljno ovog povrća čini čuda za organizam: Leči sve, od holesterola do dijabetesa! – Ljekovito bilje

Plavi patlidžan se svrstava u najzdravije povrće. Zahvaljujući velikoj količini vitamina i minerala koje sadrži, on povoljno utiče na zdravlje celog tela. Nutricionisti preporučuju da se patlidžan uvede u ishranu barem jednom nedeljno.

On hrani mozak, snižava loš holesterol u krvi, ali i oslobađa od stresa.

Evo za šta je sve dobar:

Mršavljenje

Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je namenjena gubitku kilograma. Osim toga, on ima znatno manje kalorija od svog ostalog povrća, svega 35 kalorija u 100 grama, a izizetne je hranjive vrednosti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Čuva srce

Iz sličnih razloga kao i kod eliminacije kilograma, plavi patlidžan je odličan i za naše srce, jer on aktivno radi na poboljšanju zdravlja celog organizma. Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da on može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja zidova arterija i opuštanju krvnih sudova.

Bolje funkcionisanje mozga

Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.

Leči zatvor i nadutost

Osobe koje proživljavaju hroničnu opstipaciju stomaka mogu osetiti izuzetne benefite od upotrebe plavog patlidžana u svakodnevnoj ishrani. Vlakna koja ima ova biljka podstiču pražnjenje creva i dodatno ispiraju njihovu unutrašnjost, što ih održava čistim od otrova. Plavi patlidžan dodatno pruža pomoć u tretiranju hemoroida i kolitisa.

Značajan je izvor kalijuma

Kalijum je neophodan za održavanje normalnog krvnog pritiska, ali u slučaju plavog patlidžana pokazuje se da ovaj mineral može pomoći u sprečavanju bolesti zuba i desni. Kalijum je ključna komponenta u borbi protiv upale desni i arterija.

Visok nivo gama aminobuterne kiseline

Gama aminobuterna kiselina (GABA) je aminokiselina koja ima sposobnost da smanji anksioznost, poboljša san i umiri um. Ovom aminokiselinom bogat je plavi patlidžan, pa je zbog toga savršen kao hrana za relaksaciju tokom napornih radnih dana.

Prevencija raka

Istraživanja u Japanu pokazuju da sok plavog patlidžana može da smanji rizik od raka jer ovo povrće sadrži tripsin, koji je inhibitor proteaze, a smatra se komponentom koja pomaže pri neutralizaciji ćelija koje izazivaju rak.

Leči dijabetes tipa 2

Plavi patlidžan sadrži veliku količinu biljnih vlakana uz veoma malo šećera, što ga čini povrćem koje je poželjno u ishrani dijabetičara koji boluju od šećerne bolesti tipa 2. Vlakna i ugljeni hidrati iz plavog patlidžana smanjuju nivo šećera u krvi kod obolelih.

Konzumiranje ove vrste povrća umanjuje opasnost od visokog nivoa šećera, jer fenoli u plavom patlidžanu pomažu u kontrolisanjuj nivoa glukoze. Ovo povrće ima i nizak glikemijski indeks što je još jedna pogodnost za dijabetičare.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh