Connect with us

Agro kutak

Jesenja sjetva MRKVE – Savjeti za uzgoj bez greške

Jesenja sjetva mrkve – Mrkva se proizvodi kao druga kultura u plodoredu, a na isto mjesto dolazi poslije 3-4 godine. Dobra je predkultura, te nakon nje na parceli gdje je gajena možemo saditi većinu drugog povrća. Za nju su dobre predkulture biljke obilno đubrene stajnjakom (grašak, paprika, krompir, paradajz, kupus). Mrkvu treba gajiti na humusnim i rastresitim zemljištima jer ovakva zemljišta omogućavaju pravilan razvoj korijena i ne dolazi do pojave deformiteta – račvanja, savijanja i pucanja.

Direktna sjetva sjemena za kasnu proizvodnju vrši se u maju-junu, a predzimska krajem oktobra, početkom novembra. Prije sijanja može se obaviti naklijavanje sjemena jer se na taj način skraćuje nicanje. Sjetva se obavlja na ravnoj površini ili na gredicama koje su bolji izbor jer uzdignuti bankovi pružaju dobru provjetrenost i odvod viška vode.

Neophodne mjere

Obavezna mjera njege pri ovakvom načinu proizvodnje je zagrtanje, jer ukoliko je korijen van zemlje javlja se “zelena glava” koja smanjuje tržišnu vrijednost. Razmak između biljaka treba da je 3-10cm, što zavisi od sorte, a međuredni razmak 25-50cm za sjetvu u redove na ravnoj površini. Gredice mogu biti široke (100cm) ili uske (75cm). Na široke se sije pet redova, a na uske dva reda mrkve sa razmakom između biljaka 20 – 30-35cm, a u redu 2-3cm.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Mrkva se, takođe, može gajiti i u zaštićenom prostoru u niskim i poluniskim tunelima. Ovakav način proizvodnje primjenjuje se kada želimo da dobijemo mladu mrkvu prije proljeća. Niski tuneli su najbolji izbor jer je u takvim tunelima temperatura viša u odnosu na poluniske i mrkva brže napreduje.

U niskim tunelima je i bolje čuvanje vlage, što je naročito značajno u periodu nicanja, formiranja rozete i u fazi kada počinje širenje korijena. Ukoliko se proizvođač ipak odluči za poluniske tunele, biljke je poželjno pokriti agrotekstilom. Razmak sjetve je 5-8 x 20cm ili u pantljike sa razmakom između pantljika 50-60cm.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh