Connect with us
Junske biljke: Hajdučka i gospina trava za ženske bolesti, dan i noć za čišćenje krvi

Ljekovito bilje

Junske biljke: Hajdučka i gospina trava za ženske bolesti, dan i noć za čišćenje krvi

Hajdučka trava se koristi i za poboljšanje apetita, kod želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja, neredovnih menstruacija . Gospina trava prijeki je lijek kod vaginalnih infekcija i bolnih menstruacija .Dan i noć pomaže u čišćenju kože lica od akni, ali i kod reumatizma…

Hajdučka trava, u narodu poznata još i kao kunica ili stolisnik, biljka je veoma ugodnog mirisa i mnogih ljekovitih moći. Botaničko ime Achilea millefolium dobila je prema grčkom junaku Ahilu i nosi značenje, otprilike – ona što daje snagu.

Kunica ima svjetlozelenu ili crvenosmeđu stabiljiku. Ukrašena je sa mnogobrojnim sitnim cvjetovima bijele ili purpurnocrvene boje. Raste na područjima sa kontinentalnom klimom, najčešće uz puteve i polja. Cvjeta od juna do augusta. Bere se u vrijeme cvatnje.

Zbog visokog sadržaja gorkih materija i eteričnog ulja, hajdučku travu ubrajaju u gorke droge. Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kod želudačnih tegoba, nadimanja i teškog varenja, neredovnih menstruacija. Koristi se i za zacjelivanje i ispiranje rana. Zbog prisustva vitamina C daje se kod krvarenja i hemoroida.

Kantarion (lat. Hypericum perforatum): Biljka koja „krvari“…

Biljka kantarion, često se u naziva i drugim imenima, kao što su gospina trava, pljuskavica, krvavac. Koristi se kao lijek, ali i kao ukras. Nekada se koristila za istjerivanje zlih duhova i liječenje posljedica zmijskog ugriza.

Također, zbog crvenkastog uljnog soka, koji izgledom podsjeća na krv a pojavljuje se kad se biljka prelomi, koristila se i za liječenje kožnih bolesti. Razlog je vrlo jednostavan – smatralo se da „krvarenje“ kantariona podsjeća na krvarenje kože.

U današnjoj narodnoj medicini, gospina trava (njena gornja polovica; ne korijen, niti plod!) se koristi za liječenje depresije, zatim za poticanje probavnih organa, za ublažavanje reume, kod hematoma, iščašenja, ali i hroničnog bronhitisa i astme.

Naročito je cijenjena (čak i u zvaničnoj medicini) kod liječenja ženskih problema, kao što su bolne i neuredne menstruacije, upala jajnika, infekcije… Pomaže i kod svih vrsta herpesa, kao i opekotina i uboda kukaca.

Dan i noć (lat. Viola tricolor): Trobojna ljepotica

Dan i noć, poznat i kao maćuhica, maleni je cvjetak obojen sa tri boje – ljubičastom, žutom i bijelom. Jedan je od onih u koje se zaljubimo na prvi pogled! Raste na divlje, ali se i uzgaja, i to naročito u Holandiji. Cvjeta od proljeća do ljeta, kada se i bere. Juni mjesec je, recimo, odlično vrijeme za berbu ovog ljupkog cvjetka.

Za lijek se upotrebljava samo divlja maćuhica, poljska podvrsta. Koristi se za liječenje kožnih bolesti (ekcema, krasta, vlažnog osipa, bubuljica, svrbeža), reumatizma, običnog i velikog kašlja, za jače izlučivanje mokraće i protiv upale mokraćne bešike, zatim za liječenje histerije i grčeva kod male djece. Dan i noć je koristan i za čišćenje krvi.

NAPOMENE

Hajdučka trava:

– Kod osjetljivih osoba može izazvati alergiju. Zato ljudi osetljive kože treba da koriste samo mlade, tek procvjetale biljke, a čaj da piju u manjim količinama.

Kantarion:

– Ima fotosenzibilno djelovanje, pa je potrebno odmah na početku primjene upozoriti pacijenta da se NE IZLAŽE SUNCU, da mu se ne bi upalila koža.

– Ne koristiti sa drugim antidepresivima, jer ta kombinacija može bili presnažna i nepotrebno izazvati i druge ozbiljne neželjene nuspojave. Obavezo se savjetovati sa ljekarom.

– Ne koristiti u trudnoći.

– Uljem kantariona ne liječiti rane koje krvare.

Dan i noć:

– Zbog neprijatnog okusa čaj se može zasladiti sirupom od malina, ribizli, višanja ili limuna.

RECEPTI

Tinktura od hajdučke trave za varenje

Napunite flašu sjeckanim listovima i cvjetovima hajdučke trave, pa ih prelijte rakijom. Ostavite da stoji tri sedmice na suncu, pa procijedite. Pijte ujutru i naveče po kašiku.

Univerzalni čaj od kantariona

U uzavrelu vodu (2 dcl) staviti 1 kašiku kantariona. Skinuti s vatre, poklopiti i ostaviti 10-15 minuta da odstoji. Piti 3 puta dnevno.

Čaj od maćuhice protiv akni

U litri vode zakuhati 4 kašike divlje maćuhice. Nakon 10 minuta posuda se skine s vatre i procijedi. Pola litre čaja popije se tokom dana, a ostatak se upotrijebi za ispiranje lica.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh