Connect with us

Ljekovito bilje

Kad korona izazove trombozu bilje rešava problem – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Pre više meseci, naučnici širom sveta utvrdili su neuobičajeno visoku učestalost zgrušavanja krvi kod pacijenata zaraženih virusom korona. Osnovno lečenje tromboze podrazumeva upotrebu sintetičkih antikoagulanasa, ali neki od njih mogu se naći i u prirodnom okruženju.

Zgrušavanje krvi jedna je od fizioloških odlika organizma, kojom se on štiti od patoloških procesa, kao u slučaju krvarenja. Tromboza označava formiranje krvnog ugruška (tromba) unutar krvnih sudova, što za posledicu ima delimičnu ili potpunu opstrukciju i poremećaj proticanja krvi kroz napadnuti krvni sud. Postoje dva oblika tromboze: venska i arterijska. Kao i mnoge druge bolesti, i na trombozu utiče ceo niz faktora: genetika, godine života, trudnoća, pušenje, gojaznost, tumori, duži period imobilizacije, oštećenje vena izazavano operacijom ili traumom… S pojavom novog virusa korona uočena je pojava velikog broja malih krvnih ugrušaka u plućima nekih pacijenata, a povećan je i broj slučajeva potencijano smrtonosne duboke venske tromboze. Zgrušavanje krvi prouzrokovano jakom upalom pluća predstavlja prirodnu reakciju ogranizma na virus. Od marta, kada je došlo do ovih saznanja, naučnici preduzimaju intenzivnije mere da se spreči pojava tromboze i plućne embolije kod obolelih. Osnovno lečenje tromboze sastoji se u primeni medikamenata za rastvaranje krvnog ugruška. Antikoagulansi i trombolitički lekovi imaju za cilj da što pre rastvore tromb, uspostave stabilan protok krvi u začepljenom krvnom sudu i spreče njegovo ponovno javljanje. Takođe, u našem okruženju postoje prirodni razređivači krvi koji efikasno sprečavaju pojavu trombova.

Salicilna kiselina iz vrbine kore

Salicilna kiselina, fenolni fitohormon koji ima važnu ulogu u rastu i razvoju biljaka, glavna je sirovina za proizvodnju aspirina, leka čije je jedno od svojstava razređivanje krvi. Još su antički lekari otkrili da je salicin zastupljen u kori bele vrbe. U davna vremena gorki prah ekstrahovan iz kore koristio se za razne bolove i ublažavanje groznice. Kako ovaj sastojak smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka, može se primjenjivati preventivno. Kora bele vrbe skida se u rano proleće, a zatim suši i ustinjava. Zbog izuzetne lekovitosti deo je mnogih mešavina koje se u narodnoj medicini koriste u slučaju groznice, unutrašnjeg krvarenja, katara želuca i creva, bolova u zglobovima, ali i za jačanje i pročišćavanje krvi. Jedna od takvih mešavina jeste čaj za tromobzu i varikozne bolesti: kašicu kore bele vrbe ubacite u 250 ml ključale vode, a zatim to kuvajte 10 do 15 minuta u poklopljenoj posudi. Sklonite s vatre, pa kada se malo prohladi, dodajte limunov sok. Pijte do dve šolje čaja dnevno

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--
Ne uzimajte asprin na svoju ruku

Acetilsalicilna kiselina u manjim dozama deluje kao antikoagulans, pa se koristi u sekundarnoj prevenciji infarkta miokarda i moždanog udara, koji može biti izazvan pojavom trombova. Međutim, stručnjaci sve češće upozoravaju na to da aspirin nema istovetne efekte u svakom pojedinačnom slučaju, te da kod nekih osoba može sprečiti pomenute tegobe, a kod durgih ispoljiti neželjena dejstva. Mada se u današnje vreme  trerapija aspirinom smatra bezazlenom, nijedan vam lekar neće preporučiti da ga pijete na svoju ruku pre stručnog pregleda i konsultacija. Istraživanja su pokazala da acetilsalicilna kiselina ima bolji preventivni učinak kod osoba koje su ranije imale srčani ili moždani udar, dok oni koji nemaju problema sa srcem i krvnim sudovima uopšte ne moraju piti. Šta više, na duže staze to može uzrokovati zdravstvene probleme. Također, samo su stručnjaci  kompetentni da odrede koliku dozu aspirina treba uzimati dnevno.

Ginko pospešuje cirkulaciju

Budući da podstiće cirkulaciju i mikrocirkulaciju, te tako pospešuje snabdevenost mozga kiseonikom, ginko se tradicionalno primenjuje za poboljšavanje memorije, saznajnih sposobnosti i pažnje. Deluje i antioksidatvino, štiteći ćelije od slobodnih radikala, ali i blokira mnoge mehanizme uključene u stvaranje trombova. Pojedina istraživanja ukazuju na to da ginko biloba deluje poput fibrinolitika, lekova koji se koriste za rastvaranje krvnih ugrušaka. Sprovedene su i studije u kojima je učinak ginka upoređen s učinkom konkretnih lekova – rezultati su optimistični, ali potrebno je nastaviti s istraživanjima kako bi se došlo do čvršćih dokaza. Pri upotrebi preparata od ginka treba se pridržavati upustava, jer se pokazalo da istovremeno uzimanje drugih antikoagulanasa može povećat sklonost ka krvarenju.

Bromelain – lekoviti enzim iz ananasa

Ovaj enzim najzastupljeniji je u ananasu, a najpoznatiji je po tome što pospešuje probavu rastvarajući proteine i pomažući ostalim enzimima koji aktivno učestvuju u procesu varanje. Bromelain olakšava eliminaciju masnoća, ublažava gorušicu, simptome artritisa, hronični bronhitis…. Osim toga, bromelain prirodno razgrađuje krv, sprečavajući stvaranje preteranih naslaga na krvnim sudovima. Više kliničkih studija ukazuje na to da ovaj enzim utiče na smanjenje simptoma angine pektoris i tromboze. Zato se za brže otklanjanje ovih tegoba savetuje redovno konzumiranje svežeg ananasa i soka od ovog voća. Međutim, upravo zato što utiče na koagulaciju krvi- može naškoditi osobama s hemofilijom ili onima koji imaju problema s jetrom i bubrezima. Zato je neophodna konsultacija sa lekarom.

Seme grožđa jača krvne sudove

Ekstrakt semena grožđa bogat je izvor bioflavonida, kao i esencijalnih masnih kiselina i vitamina, pa blagotvorno deluje na celo telo, posebno na kardiovaskularni sistem i krvotok. Ovaj snažni antioksidans sadrži koncentrovane materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju okisadaciju i nastanak infarkta srčanog mišića. Pored toga, ekstrakt semena grožđa jača krvne sudove i smanjuje rizik od pojave proširenih vena i tromboze. Mada je u pitanju alkoholni napitak, crno vino također sprečava poajvu tromba – ako se pije u manjim količinama. Vino – kao i voće od kojeg se dobija – sadrži polifenole i proantocijanide, koji sprečavaju preterano zgrušavanje krvi.

Mešavina za razbijanje tromba

Pomešajte 500 g domaćeg meda, glavicu ispasiranog belog luka, dve kašike samlevene ljute paprike, kašiku cimeta i sok od tri limuna. Uzimajte po kašičicu mešavine pre doručka i večere.

Kajenska paprika protiv zakrčenje krvotoka

Kapsaicin, najznačajniji sastojak čili papričica, razlog je što se ova namirnica ubraja među najzdavije na svetu. Podsticanje zdravlja kardiovaskularnog sistema samo je jedna od njegovih dobrobiti. Pokazalo se da ljute papričice obaraju nivo holesterola i triglicerida, te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Imaju svojstvo da šire krvne sudove i poboljšavaju protk krvi, pa do svih delova tela stiže dovoljno kiseonika i hranljivih materija. U zemljama gde se u ishrani svakodnevno koriste  kaajenske paprike – beleži se niži procenat obolelih od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i tromboze. To je još jedan od razloga da čili papričice i čili u prahu uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Povećajte unos vitamina E

Osnovno svojstvo vitamina E u  telu jeste antioksidansno dejstvo, budući da štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Neki stručnjaci ukazuju i na to da deluje kao razređivač krvi, što najviše zavisi od količine u kojoj se unese u organizam. Preporučuje se više od 400 međunarodnih jedinica dnevno, s tim što treba voditi računa o tome da ne dođe do dugotrajnog i prekomernog unosa , što može naškoditi zdravlju. Stručnjaci daju prednost prirodnim izvorima vitamina E, a to su uglavnom oni bogati prirodnim masnoćama: bademi, suncokretovo seme, maslinovo ulje, avokado…. Ima ga i u pšeničnim klicama, integralnim žitaricama, čija semenekama, blitvi, prešunu.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

Izradu i održavanje našeg portala povjerili smo:

KATEGORIJE

Na vrh