Connect with us

Ljekovito bilje

“Kafa” od jabuke po receptu Vase Pelagića – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Jabuka je često zapostavljena, a može pomoći kod prehlade, nesanice, raznih upala. Jabuka je voće koje je i te kako zdravo.

Poznati narodni učitelj Vasa Pelagić posebno je voleo jabuku, koju je nazivao „divnim rodom“, i smatrao da treba uvijek da ih koristimo kao hranu i kao lijek.
Jedan od njegovih recepata svakako je recept za „kafu“ od jabuke.
Ovaj napitak, tvrdio je Vasa, pomaže u borbi protiv nesanice, a ublažava, čak i odstranjuje glavobolju, kao i jaku kijavicu.

Recept za „kafu“ od jabuke

Suve jabuke sameljite (možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili sami osušiti). Kašičicu praha prelijte šoljicom kipuće vode. Pijte po jednu šoljicu ujutro i jednu uveče. „Kafa“ od jabuke, po Pelagićevim savjetima, dobra je protiv nesanice, glavobolje i jake kijavice.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Protiv kašlja i bola u grudima, koristite sok od jabuke, najbolje ako imate domaći. Ako koristite kupovni, bilo bi dobro da u njemu nema šećera. Vasa Pelagić savjetuje da u čašu soka sipate malo mirođije, ostavite da odstoji pola sata i zatim uzimate po jednu kašiku tri puta dnevno.

Za liječenje želuca i raznih upala, Pelagić je savjetovao domaću širu ili jabukovaču. Pripremite je tako što ćete u poznu jesen jabuke preliti hladnom vodom i ostaviti da stoje napolju, povremeno vodu dolivati, a iz suda uzimati po čašu dve i piti tokom cijele zime.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh