Connect with us
Kako da hibiskus postane najlepši cvetni žbun u bašti: Ovako se pravilno zaliva i orezuje!

Agro kutak

Kako da hibiskus postane najlepši cvetni žbun u bašti: Ovako se pravilno zaliva i orezuje!

Tropski hibiskus, kućni hibiskus ili samo hibiskus je cvetni žbun koji od proleća pa sve do jeseni krase, veliki, raskošni cvetovi. Uzgoj hibiskusa u saksijama u kući, balkonu ili na otvorenom ili zastakljenom tremu je dobra ideja; hibiskus najbolje napreduje kada mu je korenje malo zgusnuto.

Evo kako da uzgajate i negujete hibiskus!

Saksijski uzgoj

Hibiskus najbolje napreduje u toplim i vlažnim klimatskim područjima. Biljci najviše prija kada dnevno prima od 6 – 8 sati sunčeve svetlosti; međutim, popodnevna senka je korisna u klimatskim područjima sa visokim temperaturama.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Tokom zime, ako živite u području sa hladnim zimama, premestite hibiskus na zaklonjeno mesto ili ga unesite u kuću.

Smestite biljku na zaklonjeno mesto 2 nedelje pre nego što je unesete u kuću, kako bi se privikla na novo okruženje. U proleće saksiju postepeno iznosite napolje kada temperatura dostigne više od 7 stepeni.

Sadnja hibiskusa u saksijama

Posadite hibiskus u laku saksijsku mešavinu zemlje koja se dobro proceđuje, na primer, neki od supstrata koji sadrže kompost i perlit ili vermikulit.

Premda hibiskus voli sunce, dobro je da tek zasađenu biljku držite u senci oko 2 nedelje da bi imala vremena da se prilagodi, a potom je premestite na sunčano mesto.

Vodite računa da saksija ima na dnu rupe za drenažu jer u suprotnom može da dođe do truljenja korena i drugih bolesti koje su posledica loše drenaže zemlje i viška vlage.

Nega hibiskusa u saksijama

Uzgoj hibiskusa u saksiji može da bude problematičan. Biljka zahteva stalno zalivanje jer se mešavina zemlje za saksije brzo isušuje. Usled nedovoljne količine vode sobni hibiskus može da požuti, a pupoljci da otpadnu. Često proveravajte biljku jer je ponekad potrebno zalivanje i 2 puta dnevno, posebno kada je vreme toplo i sunčano.

Hibiskusu je potreban azot i visok nivo kalijuma. Prihranjujte biljku pomalo ali redovno vodorastvorivim đubrivom namenjenim isključivo za hibiskus. Možete da koristite i spororastvarajuće đubrivo koje može da traje i do 6 nedelja.

Štetočine koje vole hibiskus

Vodite računa o štetočinama kao što su paučinari, biljne vaši, pepelnice (tripsi), štitaste vaši i štitasti moljci.

Većina štetočina se lako kontroliše sapunjavim insekticidom u spreju. Insekticid nanesite kada lišće nije izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti jer sprej može da „sprži“ biljku. Nikada ne prskajte biljku kada je temperatura iznad 32 C. Najbolje vreme za to je hladno jutro ili veče.

Koliko je svetlosti potrebno hibiskusu

Pravilo je da je biljci hibiskusa potrebno oko 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno da bi cvetala u punom kapacitetu. Ona će ipak odlično da napreduje i u delimičnoj senci ali neće dostići maksimalnu veličinu niti će spektakularno cvetati. Što više svetlosti hibiskus dobija, to će bolje cvetati, do određene tačke.

Moguće je da svetlosti bude i previše, posebno kada je u kombinaciji sa visokom temperaturom i suvim vremenom. Ako živite u veoma toplom i sunčanom području, vašem hibiskusu će koristiti malo hladovine, a posebno da bi ga zaštitila od jakog popodnevnog sunca. Najbolje će te ovo postići ako se jugozapadno od hibiskusa nalazi lisnato drveće koje baca propusnu senku.

Uprkos posebnim zahtevima koje hibiskus ima kada je svetlost u pitanju, možete ga gajiti i u kući. Jedino o čemu morate da vodite računa je da prostorija bude dovoljno svetla. Hibiskus u saksiji postavite nasuprot južnog ili jugozapadnog prozora gde će dobijati najviše svetlosti. Hibiskus u sunčanom prozoru obično lepo napreduje i lepo cveta. Ako hibiskusu ne možete da obezbedite dovoljno prirodnog svetla u zatvorenom prostoru, uvek možete da ga pojačate veštačkim osvetljenjem.

Kako se orezuje hibiskus?

Hibiskus je divna biljka sa lepim cvetovima, međutim, nakon nekoliko sezona može da se dogodi da vaš hibiskus ne proizvodi mnogo cvetova koji zapadaju za oko. Naučite osnovne veštine orezivanja kojima ćete pospešiti rast novih izdanaka. Kada orezujete hibiskus, učinite to temeljno početkom proleća. Rezidba se obavlja tako što se orežu sve grane koje kvare izgled grma, a glavne grane se skraćuju na 1/3. Manje orezivanje možete da praktikujete tokom proleća i leta tako što ćete iznad čvorišta iseći grane koje štrče; stil orezivanja zavisi od potreba vaše biljke. Svaka orezana grana će se veoma brzo razgranati na 2-3 nove, a više grana znači i više cvetova. Uz malo korektivnog orezivanja vaša bašta će biti puna zdravih i novih pupoljaka hibiskusa.

Biljka hibiskus ima terminalne cvetove; drugim rečima, cvet na hibiskusu raste na vrhu grane. Orezivanjem zdravog žbuna hibiskusa pospešićete rast, odnosno na taj način poručujete biljci da razvija nove grane, a tako i više cvetova. Možete da orežete i žbun koji je oštećen ili je počeo da se suši jer će te na taj način sprečiti dalje propadanje i pospešiti novi i zdravi rast.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh