Connect with us
Kako da vam muškatle cvetaju kao lude sve do kasne jeseni: Samo dodajte ovo u svaku saksiju! - Ljekovito bilje

Agro kutak

Kako da muškatle prezime zimu i srećno dočekaju proljeće?

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Ako ne želite da svake godine kupujete nove sadnice muškatli potrebno je da uradite sljedeće stvari.

Muškatle unesite u zatvorenu prostoriju u jesen, dok su im listovi još zelene boje i dok cvjetaju. Vrijeme za sklanjanje muškatli je kad spoljne temperature padnu ispod 10 stepeni Celzijusa.

Muškatle tokom zime

Prije nego što ih unesete morate ih orezati. Uklonite sve listove, i zelene i one koji su već promijenili boju, jer oni biljci crpe energiju i hranljive sastojke koje dobija iz zemlje. Idealno mjesto za čuvanje je zatvorena prostorija u kojoj je temperatura oko 10 stepeni. To može biti garaža, ostava, podrum, samo je važno da ima bar malo svjetlosti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Prije prvog mraza muškatle orežite, tako da ostane samo stabljika dužine oko 20 centimetara. Tako pripremljenu biljku stavite na mjesto gdje ima svjetlosti i zalivajte je jednom do dva puta mjesečno.

U proljeće kad krenu prvi lijepi dani muškatle iznesite napolje, dobro zalijte, promijenite im zemlju i čekajte da se pojave prvi listovi. Ubrzo nakon toga možete početi da ih prihranjujete, jer ćete im tako pomoći da se što prije oporave.

Već poslije dvije nedjelje muškatle će dobiti novo lijepo zeleno lišće i biljka će krenuti da se razvija. Ukoliko ni poslije dvije nedjelje ne izbije lišće znači da se stabljika osušila i da joj nema spasa.

Domaće vrste muškatle su dosta otpornije od hibridnih, pa se često može desiti da se neke vrste poput kaliope ne izbore sa dugom zimom. Stare vrste su dosta otpornije, pa ukoliko ne želite da svake godine kupujete nove sadnice možda je bolje opredeliti se za ove sorte.

Izvor: agrosavjet.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh