Connect with us
Kako se pravi mast od nevena? - Ljekovito bilje

Priroda i zdravlje

Kako da napravite NEVENOVU MAST i za šta je sve dobra

Neven (Calendula officinalis, engl. marigold) je ljekovita biljka, authotona u zemljama Mediterana, a danas rasprostranjena diljem svijeta kao žuto-narančasti cvjetni ukras u cvjetnjaku i na balkonima, te u povrtnjacima gdje svojim mirisom tjera nematode. Povjesno je najprije bila raširena primjena nevenovih latica u staroegipatskim pripravcima za pomlađivanje. Kao i druge biljke proširila se u starom vijeku u Europu, te se već dugo koristi za liječenje ozlijeda kože. Zabilježeno je, primjerice, kako je u Američkom građanskom ratu korišten za obradu otvorenih rana na bojištu.

Bez obzira na to u kojoj su nijansi boje, cvjetove beremo nakon nekoliko sunčanih dana u podne. Za čaj prvo glavice nekoliko dana ostavimo da se prosuše, a tada odvojimo latice i ostavimo ih da se osuše do kraja. Za mast/maslac, macerat ili tinkturu koriste se latice svježih, tek ubranih cvjetova.

Brojni su kozmetički pripravci sa nevenom. Za smanjenje raširenih pora, čišćenje kože te uklanjanje mrlja i prištića pomoći će ispiranje lice u mlakom čaju nevena. Pomoći će upaljenim očima i za ispiranje usta.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Nevenova mast

Neven se najviše cijeni kao lijek za rane, jer djeluje tako da čisti, steže, pobuđuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva. Od nevena se radi nevenova mast na bazi svinjske masti, popularan je i maslac na bazi maslaca od kozjeg mlijeka, a unovije vrijeme je popularno koristiti kokosovo ulje.

Sastojci: 200 grama svinjske masti, 3 šake latica nevenovog cvijeta i 40 grama pčelinjeg voska

Priprema: Najjednostavniji je recept da se rastopi bazna masnoća (neslana svinjska mast, kozji maslac ili kokosovo ulje), u količini koliko masti želimo. Kad se zagrije toliko da postane tekuća u nju umiješamo istu masu nasjeckanih svježih nevenovih latica. Lagano miješamo sljedećih 15 minuta, pa ostavimo da na hladnom, pokriveno, odstoji preko noći. Ujutro ponovo zagrijemo tek toliko da se mast otopi pa ocijedimo kroz gazu, a preostale latice u gazi još dobro istisnemo. U dobivenu žutu masnoću dodajte po želji ekstra djevičansko maslinovo ulje i nerafinirani pčelinji vosak. Na veoma laganoj vatri miješajte da se sve dobro rastopi i poveže sljedećih sat vremena, pa odlijte u posudice koje zatvorite i držite na tamnom i hladnom mjestu sljedećih godinu dana.

Čaj od nevenovih latica

Priprema se tako da 1-2 čajne žlice osušenih ili svježih latica prelijemo sa 1 šalicom vruće vode. Ostavimo da odstoji 5-10 minuta pa procijedimo. Piju se 3-4 šalice dnevno, nezaslađeno, za olakšanje bolova u crijevima i želucu. Mlačnim čajem može se ispirati lice ili oči.

Izvor: dobarživot.net

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh