Connect with us
Kako da uzgojite lovor u saksiji

Agro kutak

Kako da uzgojite lovor u saksiji

Lovor nije tako česta u našim baštama, ali sasvim nezasluženo, zato što je ona jedna od lisnatih začinskih biljaka koja je izuzetno laka za uzgoj. Ona je veoma popularna na Mediteranu i u Evropi. Lovor ili lovorika je jedna vrsta nižeg žbuna i raste u toplijim krajevima i odličan je kako za one koji je žele gajiti kao dekorativnu biljku, ali i za one koji je žele koristiti kao začin u svojoj kuhinji.

Upotreba lovora

Ova biljka se koristi u više različitih svrha u kulinarstvu, kako za pripremu kuvanih jela i mesa, tako i za pripremu ribe. U ovim situacijama lovor je neizostavna varijanta.

Lovor kad naraste i postane odrasla biljka, on može preživjeti u našim uslovima. Ipak, prve dvije ili tri godine biljku treba dobro zaštititi kao što to to radimo kada gajimo maslinu ili nar.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Lovor je biljka sa trajnim zelenim listoivma pa se može lepo gajiti kao poseban mali žbun i drvo se može orezivati, a može biti i jedna lijepa ukrasna biljka. Plodovi lovora otpadaju ispod same biljke što nam govori da su tada oni zreli i da se u njima nalazi sjeme koje može klijati.

Sjeme lovora veoma lijepo i lako klija. Nekada davno se koristio u ishrani, međutim više nema tu upotrebu, ali ga svakako možemo koristiti za sjetvu novih biljaka. Potrebno je samo sjeme koje je odstojalo jednu godinu posaditi u zemlju kao i bilo koje drugo sjeme. S obzirom na to da je sjeme krupno, dovoljno je samo nekoliko sjemenki po jednoj saksiji. A kasnije kada biljke izrastu možemo ih razdvojiti.

Sadnja u saksiji

Koristimo 4 sjemenke u jednoj saksiji i mješavinu obične baštenske zemlje i stajnjaka. To je sasvim dobra kombinacija koja može dovsti do toga da biljka lijepo klija. Ovako posađene sjemenke u saksiji trebalo bi odložiti na lijepo i toplo mjesto gdje će one imati vremena da se fino natope od vlage i da lokepo nakon toga klijaju.

Te sjemenke koje će klijati će rasti ove godine, a biljke će dostići do jeseni svega 10-15 cm, a možda čak i 20 cm uz dobro zalivanje i prihranu. Takve biljke se drže u zatvorenom prostoru, pa ćemo kasnije moći da iznesemo i napolje. Ako želite da lovor gajite kao sobnu biljku, proces gajenja i njege je isti.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh