Connect with us
Žalfija: Svi važni recepti na jednom mjestu

Ljekovito bilje

Kako liječiti ali i prevenirati najčešće ženske bolesti: LJEKOBILJEM PROTIV VAGINALNOG SEKRETA – Ljekovito bilje

Kada je riječ o takozvanim ženskim bolestima, česta i neprijatna pojava jeste pojačan vaginalni sekret. Obično se javlja kao simptom neke od bolesti ženskih polnih organa, a da bi se regulisao najprije je potrebno utvrditi uzročnike.

Čistoća vaginalnog sekreta određuje se laboratorijskom analizom brisa, koji se uzima prilikom ginekološkog pregleda – I i II grupa označavaju uredan nalaz, dok se kod III grupe preporučuje detaljnija bakteriološka analiza ili ljekarsko praćenje, ukoliko pacijentkinja osjeća tegobe. Teži oblik polno prenosive bolesti kao što je triper, označen je IV grupom, dok je trihomononijaza V, a gljivične infekcije VI grupa vaginalnog sekreta.

Uzročnk pojačanog lučenja sekreta može da bude i prolazna upala jajnika, koja može da izazove i cistične promjene. Često je i stres jedan od faktora prolazne pojačane sekrecije, ali sigurno je da svaku od ovih promjena treba shvatiti ozbiljno i obavezno se obratiti ljekaru.

Najčešći oblici “ženske bolesti”

Sivkožućkasti, gust i homogen sekret, sa mirisom na ribu, praćen vaginalnom iritacijom simptom je bakterijskog vaginitisa, koji izaziva gubitak laktobacila, zaštitnika vagine od spoljnih bakterija. Njegov gubitak može da izazove pretjerana higijena, korišćenje antibakterijskih preparata za kupanje ili povećana kiselost vagine. Gust, bijeli sekret, sirastog izgleda, uz svrab i peckanje, ponekad sa mirisom na gljivice, ukazuje na gljivičnu infekciju ili kandidijazu, koja nastaje povećanjem broja gljivica koje žive u vagini, ali u malom broju, remeteći ravnotežu vaginalne flore. Promjena kiselosti vagine glavni je razlog ove pojave, a može je uzrokovati menstruacija, dijabetes, trudnoća, prekomjerno korišćenje antibiotika, hormonska kontracepcija, steroidi i menopauza. Veoma je važno održavanje normalne kiselosti vagine, jer se na taj način onemogućava razvoj štetnih bakterija.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Bjeličast, pjenušav sekret neprijatnog mirisa ukazuje na trihomonijezu, infekciju izazvanu mikroorganizmom (protozom), koji živi u vlažnim regijama genitalnih organa i isključivo se dobiva polnim putem. Blagopojačan sekret i peckanje pri mokrenju mogu da budu mogu da budu pokazatelji prisustva hlamidije, bakterije koja se također prenosi isključivo polnim putem, a može da inficira vaginu, rektum, grlić materice i mokraćne puteve. Pojačan sekret sa bjeličastim promjenama na vagini i vulvi uz peckanje i svrab obično ukazuju na alergijski vaginitis, koji nastaje kao reakcija vaginalne regije u dodiru sa nekim iritantnim materijama kao što su: lateks, spermicidne supstance, deterdženti za intimnu higijenu (sapuni, kupke, pjene), intimni dezodoransi.

Trebalo bi izbjegavati upotrebu takvih preparata, ukoliko je prisutna preosjetljivost, a poželjno je ispitati i reakciju organizma na alergene. Treba napomenuti i to da alergijski vaginitis često nastaje u kombinaciji sa gljivičnom ili bakterijskom infekcijom.

Protiv pojačanog sekreta u slučaju upale jajnika

Napraviti mješavinu od po 25 g plodova pasdrena, cvijeta kamilice, korjena odoljena i kore čibukovine. Četiri kašike ove mješavine preliti sa 7 dl ključale vode, nakon 3 sata procijediti i piti u razmaku od 6 sati u toku dana, 5 dana prije početka menstruacije.

Supenu kašiku isjeckanog korjena omana preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti 10 – 15 minuta da odstoji. Čaj procijediti i zasladiti medom, jer je izuzetno gorak. Piti samo jednu dozu dnevno, pet dana prije menstruacije. Terapiju ponoviti na isti način i u dva naredna ciklusa.

Napraviti mješavina od 30 g nane, 30 g odoljena i 40 g kamilice. Četiri kašike mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i piti toplo u toku dana.

Za ispiranje

Za ispiranje najbolje je koristiti biljke koje sadrže antiseptičke sastojke, tanine i eterična ulja, kao što su kamilica, hajdučica, bijeli i crni sljez, kopriva, ruzmarin, orahov list, i to u odnosu: 50 gr na 1 litar vode. Ispirati ujutro i naveče.

Uzeti po 3 supene kašike sitno isjeckanog cvijeta nevena i lista nane. Sipati u pola litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procijediti i ispirati ujutro i naveče.

Protiv pojačanog sekreta izazvanog gljivicama i bakterijama

Supenu kašiku žalfije preliti s 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procijediti i piti jednom dnevno u toku 7 dana.

Napraviti mješavinu od cvijeta i lista hajdučice, lista virka, lincure, troskota, koprive i rujevog lišća, po 25 grama od svake biljke. Tri kašike mješavine preliti sa 1 litrom ključale vode, poklopiti, ostaviti da prenoći, procijediti i piti u toku dana.

Mast za bakterijski vaginitis

Izmiješati 2 g vodenog ekstrakta virka, 10 g vodenog ekstrakta ružinog cvijeta, 10 g lanolina i 20 g vazelina. Mazati vaginalnu regiju.

Vaginalni iscjedak uvijek je prisutan u rodnici i ne mora ukazivati na upalu. Sastoji se od vode, sluzi, odbačenih epitelnih stanica, bakterija i elektrolita. Njegova količina i sadržaj mijenjaju se ovisno o fazi menstruacijskog ciklusa, oskudan je prije puberteta i oko menopauze, a obilniji u generativnoj dobi. U normalnim okolnostima, vaginalni iscjedak je bjelkast, viskozan, lagano pahuljičast i nema mirisa. Prisutan je samo u dubljim dijelovima rodnice i ne izljeva se po vanjskom spolovilu. Na upalu ukazuje iscjedak koji je po svojim karakteristikama obilan, grudičast, žućkast, zelenkast, pjenušav i neugodna mirisa.

Bakterijska vaginoza je sindrom koji nastaje zbog neravnoteže u vaginalnom ekosustavu. Uzrokovan je smanjenjem broja laktobacila i porastom broja drugih anaerobnih bakterija, prvenstveno uzročnika Gardnerella vaginalis. Bakterijska vaginoza nije prava upala, jer nema sve karakteristike upale; ona označava bolesno stanje u kojem je nešto abnormalno poraslo. Gardnerella je i normalno prisutna u rodnici, ali u slučaju vaginoze, zajedno s drugim uzročnicima, preuzima dominaciju u vaginalnom ekosustavu. Ona u određenim slučajevima može biti spolno prenosiva bolest s inkubacijom od 5 do 10 dana. Bakterijske vaginoze vrlo su česte, pa tako čine čak 50% svih upala rodnice.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh